Liefkenshoektunnel zaterdag tolvrij

Liefkenshoektunnel zaterdag tolvrij

Liefkenshoektunnel zaterdag tolvrij

Print
Antwerpen - Er wordt opnieuw gewerkt aan de Antwerpse Kennedytunnel. Om de hinder tot een minimum te beperken wordt de Liefkenshoektunnel zaterdag tussen 7.30 uur en 21 uur in beide richtingen tolvrij gemaakt.

Van vrijdagavond 19 juni om 21 uur tot zondagochtend 6 uur, is er richting Gent slechts één rijstrook beschikbaar. Van zaterdagochtend 5 uur tot zaterdagmiddag 14 uur zal richting Antwerpen slechts één rijstrook open zijn voor het verkeer.

Voor alle actuele verkeersinformatie: fileclub.gva.be

Net als vorig weekend zullen deze werken dus een grote impact hebben op het verkeersverloop in de omgeving van de Antwerpse ring.

Minder hinder

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werd beslist om de belangrijkste alternatieve Scheldeoeververbinding, de Liefkenshoektunnel, in beide richtingen tolvrij ter beschikking te stellen van het verkeer. Dit zal gebeuren tussen 7.30 uur ’s morgens en 21 uur ‘s avonds.

De uren van deze preventieve maatregel liggen definitief vast. De weggebruiker heeft dus de garantie dat hij tussen die uren niet zal moeten betalen om de tunnel te gebruiken. Voor 7.30 uur en na 21 uur zal een doortocht doorheen de Liefkenshoektunnel wél betalend zijn.

Aanbevolen omleidingsroute

De ideale route tussen het Waasland en Antwerpen loopt komende zaterdag dus via de Liefkenshoektunnel. Dat bewijzen de gemeten reistijden van vorige zaterdag tussen knooppunt Antwerpen-Noord (aansluiting van E19 op R1) en knooppunt Antwerpen-West (aansluiting van E17 op R1):
- via de Kennedytunnel: méér dan een uur
- via de Liefkenshoektunnel: slechts twintig minuten

De verbinding via de Liefkenshoektunnel heeft de capaciteit om op een comfortabele manier 2.000 voertuigen per uur en per rijrichting te verwerken. Vorige zaterdag maakten er in de tolvrije periode, op zaterdag tussen 9 uur en 17 uur, slechts 8.000 voertuigen gebruik van de tunnel richting Gent. "Er is dus nog een ruime marge om meer verkeer op te vangen", laat het Verkeerscentrum weten.

Waaslandtunnel vermijden

De ontwijkingsroute via de Waaslandtunnel wordt afgeraden. De Waaslandtunnel is niet geschikt om grote hoeveelheden doorgaand verkeer te verwerken. Dat blijkt ook: het voorbije weekend was het op de Noorderlaan en de Tunnelplaats zeer lang aanschuiven.

Duizenden mensen hebben daar onnodig veel tijd verloren. Zwaar vervoer en mobilhomes zijn er bovendien niet toegelaten: er geldt een verbod voor voertuigen zwaarder dan 1,5 ton.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio