"Van Thaiboxing word je rustig"

Van Thaiboxing word je rustig

"Van Thaiboxing word je rustig"

Print
Antwerpen - Murat Direkçi is een rasechte Antwerpenaar van Turkse origine en professioneel thaiboxer. Hij droomt van de K1 Max Wereldtitel, maar ondertussen begeleidt hij jongeren op een verantwoorde manier binnen deze discipline.

Dag Murat! Stel je eens voor?

Hallo, mijn naam is Murat Direkçi. Ik ben 29 jaar, geboren te Antwerpen en Belg van Turkse origine. Ik ben een professionele thaiboxer.

Hoe ben jij beginnen Thaiboxen?

Wel, het is begonnen toen ik 13 jaar was. Ik zag een thaibox wedstrijd op de televisie, iets wat in die tijd zelden voorkwam. Ik was er helemaal weg van. Kort daarna ben ik me gaan informeren bij mensen waar ik die sport kon beoefenen. Jammer genoeg werd ik teleurgesteld: ik was nog te jong. Ik wou het heel graag doen, maar je moest minimum vijftien jaar zijn om je te kunnen inschrijven. Dus moest ik op zoek naar een alternatief.

Ik begon met Kiu-Kushinkai karate. Dit is ook een harde sport, een wat meer Oosterse discipline die veel engagement vereist. Dat was toch mijn ding niet. Nadat ik die twee jaar karate had gedaan, bleef ik toch bij het besluit dat ik aan Thaiboxing wou doen. Ik zou zeggen ‘mijn eerste grote liefde’. (Lacht)

Waaraan is het opkomen van Thaibox de laatste jaren te wijten volgens jou?

Volgens mij komt dat doordat de sportzenders deze sport meer zijn beginnen uitzenden. Ik denk ook dat er veel jongeren op dezelfde wijze als ik mee in aanraking kwamen.

Verder denk ik dat de invloed van het Nederlandse milieu een grote invloed heeft gehad. Daar is men er bij manier van spreken al een eeuw mee bezig. Vele wereldtoppers zijn afkomstig uit Nederland, dat heeft een grote invloed op België, want het land ligt vlakbij ons.

Wat is voor jou het belangrijkste aspect van thaiboxing?

Discipline komt voor mij toch op de eerste plaats. Persoonlijk vind ik ook dat je van thaiboxing rustig wordt. Als je bij mij met een agressieve bedoeling komt, dan ben je aan het verkeerde adres.

Het komt wel eens voor dat sommige jongeren een verkeerd beeld hebben van thaibox en daardoor met een verkeerde intentie gaan trainen. Als trainer merk ik dit meteen op en dan werk ik gewoon eerst aan hun mentaliteit. Pas daarna schakel ik over naar het sporttechnische gedeelte.

Stel dat ik als jongeling bij jou begin te trainen? Wat is de eerste raad die je me geeft?

Mijn eerste gouden raad die ik geef aan jongeren is: “Op de eerste plaats komen je studies en dan pas Thaiboxing”. Het blijft een risicosport dus moet je sowieso een alternatief hebben. Dat zijn je studies.

Of je nu een sporter bent of niet, ik vind het heel belangrijk om een diploma op zak te hebben. Op vlak van thaibox is mijn raad “hard werken en je komt er wel”. Ik ga ervan uit dat je kan bereiken wat je wil met een goede portie doorzettingsvermogen en door karakter te tonen.

Zou je Thaibox aanraden aan ouders als sport voor hun kinderen?

Ja. Het is een belangrijke sport om meer zelfvertrouwen te winnen. Daarnaast helpt het jongeren om meer discipline te krijgen. Ik vind het ook een belangrijke sport omdat het een goede uitlaatklep is voor woede en frustraties, dat is volgens mij iets wat veel voorkomt bij jongeren.

Wie is je rolmodel binnen thaibox. Naar wie keek of kijk je nog steeds op?

Peter Aerts en Perry Ubeda zijn mensen die me enorm hebben geïnspireerd. Uiteindelijk ben ik tegen Perry in de ring beland en heb ik die partij gewonnen op punten. “Dus boys en girls, alles kan als je ervoor werkt”. (Lacht)

Wat zou je graag nog willen bereiken binnen de sport?

De K1 Max Wereldtitel.

Wat zou je doen moest ik nu op je gezicht slaan?

Dan dien ik gewoon een klacht in tegen je. (Lacht)

Op zaterdagg 27 juni van 13u tot 18u organiseert JES vzw het vecht- en danssportevent Kick it. In de shelter van Park Spoor Noord worden Antwerpse kinderen, jongeren en gezinnen uitgenodigd om gratis een workshop te volgen of een kijkje te nemen naar diverse demo’s vecht & danssport.

© 2009 – JES - Rachid Chellak & Pieter Smets
Foto © www.elfsandangels.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio