Leerlingen maken het buitengewoon ‘Bont'

Print
Beveren-Waas - “In een bont gekleurde wereld moet iedereen de kans krijgen zijn talenten te tonen.” Met het zelfgeschreven toneelstuk ‘Bont’ wil de Sint-Rafaëlschool voor buitengewoon onderwijs aandacht opeisen voor de talenten van hun leerlingen.

“We willen hiermee uit uit de vergeetput komen. Het buitengewoon onderwijs draagt vaak een stempel met zich mee. Wij willen van die stempel af en in het voetlicht treden met de talenten van onze leerlingen.”

Meester Pascal, regisseur en leerkracht bij Sint-Rafaël, is van mening dat er te snel wordt opgegeven op de leerlingen van het buitengewoon onderwijs. “Ze hebben vaak moeilijkheden met rekenen en schrijven. Andere talenten worden vergeten. Met het toneelstuk hebben we een platform gecreëerd voor die talenten.”

Kleuren

De voorstelling bestaat uit verschillende kleuren en werelden. De hoofdrolspelers beginnen in een witte wereld en stellen een ongeschreven blad voor. Ze vertrekken uit die wereld en komen in contact met andere kleuren. Op die manier zoeken ze hun weg door het leven.

Voor meester Pascal heeft het verhaal ook een boodschap voor het publiek. “Kijk eens over je grenzen heen. Kijk eens naar het buitengewoon onderwijs. Er is heel vaak sprake van integratie. Een groot woord dat door grote mensen in de mond wordt genomen. In de praktijk blijft integratie vooral dode letter."

"Omwille daarvan worden tijdens de eerste voorstelling klassen van andere lage scholen uitgenodigd om in contact te komen met leerlingen van het buitengewoon onderwijs.”

Navolging

De theaterwerking van Sint-Rafaël, die aan zijn tweede jaargang toe is, krijgt nu reeds navolging. Andere scholen die naar de voorstelling komen kijken spelen met het idee een gelijkaardig project op te starten.

“Het is vooral belangrijk dat het buitengewoon onderwijs met zijn leerlingen naar buiten komt”, meent meester Pascal. “Wij zijn het beu om steeds vergeten te worden. Door het organiseren van tonelen en ons in te schrijven in sporttoernooien worden we opgemerkt.”

‘Bont’ is een toneelstuk door de laatstejaarsleerlingen van de Sint-Rafaëlschool voor buitengewoon onderwijs, en wordt opgevoerd op donderdag 18 juni in CC ter Vesten te Beveren om 19.30 uur.
Voor meer informatie: www.sintrafschool.be.

© 2009 – StampMedia – Vincent Van Nauw
foto: Pascal Van Nauw

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio