Obama onder druk om mensenrechten in Peru te steunen

Obama onder druk om mensenrechten in Peru te steunen

Obama onder druk om mensenrechten in Peru te steunen

Print
De Verenigde Staten komen onder toenemende druk van mensenrechtenorganisaties en milieugroeperingen om het handelpact met Peru aan te passen. Het pact wordt immers door de Peruaanse overheid als verantwoording gebruikt in het conflict met de inheemse bevolking.

“Of de VS dat nu bedoeld hebben of niet, de realiteit is dat het handelsverdrag tussen de VS en Peru de regering van Alan Garcia de mogelijkheid heeft geboden om de rechten van de inheemse bevolking terug te schroeven”, zegt Andrew Miller van Amazon Watch. “Het verdrag heeft het sociale conflict en de mensenrechtenschendingen in Peru aangezwengeld.”

Actie

Maandag stuurde Amazon Watch samen met veertien andere organisaties een brief naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en andere hooggeplaatste ambtenaren. Daarin roepen ze de VS op om snel actie te ondernemen om het politieke conflict in Peru te beëindigen.

Dat conflict raakte in een stroomversnelling toen de regering Garcia eind vorig jaar verschillende decreten uitvaardigde om het vrijhandelsakkoord met de VS te implementeren. De decreten zijn erg controversieel omdat ze de investeringen in het Amazonewoud moeten regelen en op tegenstand stuiten van milieuorganisaties, mensenrechtengroeperingen en de inheemse bevolking.

Bloedige confrontatie

Die inheemse bevolking blokkeerde verschillende wegen en waterlopen om te protesteren tegen de decreten, waarbij het begin deze maand tot een bloedig treffen kwam met de politie. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel demonstranten en politieagenten daarbij omkwamen.

Analisten van het Amerikaanse beleid in Latijns-Amerika zien het geweld als de zoveelste uitwas van het broeiende conflict in de driehoek tussen de Amerikaanse regering, Latijns-Amerikaanse regeringen en de inheemse bevolking in de regio.

Bron: JG (IPS)

Nu in het nieuws