Kontich wil eerlijke gemeente worden

Ook Kontich verbindt zich ertoe een Fairtradegemeente te worden. Dat werd tijdens de gemeenteraadszitting beslist, en dus werd en prompt getrakteerd op eerlijke wijn en fruitsap.

Het gemeentebestuur wil samen met de Gemeentelijke Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking zo snel mogelijk werk maken van de zes criteria waaraan een Fairtradegemeente moet voldoen.

Slechte score

Alleen het Vlaams Belang keurde de resolutie af. Walter Claes argumenteerde dat het stimuleren van eerlijke handel en duurzame landbouw geen taak is voor het gemeentebestuur.

"De gemeente moet ervoor zorgen dat ze producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding aankoopt. De koffie van Max Havelaar scoort slecht in degustatiepanels. Ten tweede zorgt het garanderen van een vaste prijs voor overproductie, waardoor die vaste prijs laag ligt. Onze Kontichse melkboeren klagen nu al dat de melkprijs de productiekosten niet dekt.”

Tegen 2010

De voorzitter van de werkgroep, Peter Meyers, hoopt dat Kontich zichzelf in 2010 Fairtrade-gemeente mag noemen. “Het zou misschien nog sneller kunnen, maar we zijn nog op zoek naar medewerkers.”

Philippe DESMET

Wil je medewerker worden, of er meer informatie over krijgen, dan kan je terecht op derdewereld@kontich.be, 03-457.27.14

Alles over Oxfam Fairtrade, eerlijke haden en het Fairtradelabel vind je op www.oft.be, www.oww.be/watiseerlijkehandel, www.ikbenverkocht.be

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio