Metaalverwerker moet autoresten op bedrijfsterrein opkuisen

Metaalverwerker moet autoresten op bedrijfsterrein opkuisen

Metaalverwerker moet autoresten op bedrijfsterrein opkuisen

Print
Essen - Ludo Mariën (51), exzaakvoerder van Depannage Mariën in Kalmthout, heeft nu een recyclagebedrijf voor auto’s in Essen. Dat terrein moet hij van de rechter nauwgezetter opkuisen dan tot nu toe gebeurde.

De milieu-inspectie controleerde tussen juli 2002 en januari 2005 het bedrijfsterrein aan de Rijkmakerlaan in Essen, waar Ludo Marien vandaag MD Recycling runt. Uit de verslagen bleek dat er meer dan 350 onvoldoende ontmantelde autowrakken stonden. Er lagen ook bergen autobanden.

“Ik ontken niet dat mijn terrein enkele jaren geleden een rommelige indruk gaf, maar ik ben met alles in orde”, reageert Ludo Mariën. “Nadat ik mijn depannage-activeiten verkocht, kreeg ik een vergunning als recyclagecentrum voor auto’s. Ik ontmantel voertuigen en voer de onderdelen af, meestal naar smeltovens.”

En dat is hard werk. “Als éénmanszaak kan ik echt niet alles tegelijkertijd doen. Daarmee bedoel ik dat het werk van de dag soms primeert op opruimen. Dan blijven sommige zaken even liggen. Als er dan een onaangekondigde controle gebeurt, geeft dat een vertekend beeld. In grote bedrijven sturen ze die inspecteurs bij wijze van spreken de eerste keer wandelen en laten ze ze terugkomen als alles netjes is”, meent Ludo Mariën.

In november 2008 werd Ludo veroordeeld, maar hij tekende beroep aan. Het hof legt hem nu zes maanden met uitstel en 82.500 euro boete op. Daarvan moet hij 24.750 euro effectief betalen. Het hof geeft hem één jaar om alles op te kuisen, anders wacht hem een dwangsom van honderd euro per dag of kan de overheid op zijn kosten het terrein laten reinigen.

“Ten opzichte van enkele jaren geleden is er al heel veel opgeruimd, maar ik zal mijn bedrijfsterrein volledig opkuisen zoals het hof vraagt. Tussen het werk door zal ik onder meer de autobanden die nog mee verhuisden uit Kalmthout wegwerken”, verwoordt Ludo Mariën zijn goede bedoelingen.

Stijn DE KONING

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio