45.000 Belgische kredietkaarten geblokkeerd wegens fraude

45.000 Belgische kredietkaarten geblokkeerd wegens fraude

45.000 Belgische kredietkaarten geblokkeerd wegens fraude

Print
De Belgische banken gaan zo'n 45.000 kredietkaarten blokkeren. Volgens hen is er voor 1.2 miljoen euro gefraudeerd met een aantal kaarten.

Het waren de detectiesystemen van Atos Worldline die de fraude opmerkten. Atos is de eigenaar van Banksys, het systeem dat een groot deel van het Belgisch elektronisch betaalverkeer regelt. De koepelorganisatie van de Belgische banken, Febelfin, werd onmiddellijk op de hoogte gesteld. De Belgische banken gaan nu 45.000 kredietkaarten preventief blokkeren. Wiens kaart geblokkeerd wordt, krijgt binnenkort gratis een nieuwe kaart.

Dexia

De feiten zouden dateren van maart. Met ongeveer 1.000 kaarten werd er voor 1.2 miljoen euro gefraudeerd. Mogelijke verdachten en hun werkwijze zijn voorlopig nog niet bekend. Volgens geruchten zou er bij Dexia fraude zijn vastgesteld, maar de bank ontkent alle aantijgingen.

Code

Febelfin betreurt het ongemak, maar belooft dat de klanten een nieuwe kaart krijgen. De organisatie geeft ook enkele voorzorgsmaatregelen mee voor mensen die met hun gewone betaalkaart geld afhalen: de code moet geheim blijven, dus kijk er op toe dat niemand over je schouder meekijkt.