NMBS dient klacht in voor trein zonder begeleider

NMBS dient klacht in voor trein zonder begeleider

NMBS dient klacht in voor trein zonder begeleider

Print
De NMBS gaat klacht indienen tegen onbekenden. Het incident van maandag, waarbij een trein vertrok terwijl de treinbegeleider nog op het perron stond, blijkt ernstiger dan eerst gedacht.

Maandag omstreeks 17 uur vertrok de trein vanuit Brussel-Centraal een paar minuten te vroeg én met alle deuren nog open. Het toestel reed zo vijf minuten rond terwijl er passagiers aan boord waren tot het in Brussel-Zuid aankwam. Er vielen geen gewonden.

Lees ook Herziening procedure na vertrek van trein zonder begeleider?

Sleutel

Waarschijnlijk heeft iemand die daar niet voor bevoegd was het vertreksein gegeven door een sleutel om te draaien op het perron in Brussel-Centraal. Zo'n sleutel is makkelijk verkrijgbaar of kan nagebootst worden met een exemplaar uit een doe-het-zelfzaak.

"Als je ergens in een doe-het-zelfzaak binnengaat en je koopt daar zo'n tros insteeksleutels, dan is er waarschijnlijk wel eentje bij dat op dat toestel past", weet Jos Digneffe van de socialistische vakbond.

Risico

De vervoersmaatschappij zal nu een klacht indienen tegen onbekenden. "Die persoon heeft een enorm risico met de veiligheid van de mensen aan boord van die trein genomen en dat is voor ons ontoelaatbaar", zegt woordvoerder Jochem Govaerts. "We hebben dan ook een klacht ingediend tegen onbekenden voor het in gevaar brengen van onze personeelsleden en onze reizigers."

De NMBS wil nu proberen te achterhalen wie het vertreksein heeft gegeven door de camera's in het station van Brussel-Centraal. Of dat ook zal lukken, is niet duidelijk.

MEEST RECENT