Heist benoemt zeven nieuwe straten

Heist-op-den-Berg - De gemeenteraad heeft zeven straten in enkele verkavelingen een nieuwe naam gegeven.

De nieuwe straten liggen in verkavelingen in de buurt van de Bossestraat, de Begijnendijkse voetweg in Pijpelheide en de Kasteelstraat in Heist, in een zijstraat van de Hollestraat in Hallaar en in de Kasteelstraat in Heist. Daarbij dienden een schrijver, een pastoor, een hoeve, een verdwenen straatnaam en termen uit het brouwersvak als inspiratie.

Zo kreeg schrijver René Poortmans (1903-1964) een straatnaam. Poortmans is een weinig bekende schrijver wiens oeuvre een aanklacht was tegen de sociale wantoestanden in het voormalige Belgische Kongo, waar hij tijdens het Interbellum als ambtenaar verbleef. Zijn belangrijkste werken zijn 'Moeder, ik sterf' en 'Zon in het Zenith'. Zijn werk werd vergeleken met dat van Multatuli. Hij verbleef zijn laatste jaren in de Bossestraat in de buurt van de nieuwe straat: René Poortmansstraat.

In Pijpelheide komt de Pastoor Van Eycklei. Pastoor Van Eyck was dertig jaar (1886-1717) pastoor van Pijpelheide en bouwde in 1892 de eerste kerk. Hij overleed er in 1917 en is begraven op het kerkhof. ‘Eenvoudig en rechtzinnig, een priester naar ons hart’, vermeldt zijn bidprentje.

Twee straten in Hallaar krijgen benamingen uit het brouwersvak: de Roerspaanstraat, genoemd naar een gereedschap, en de Gerststraat, genoemd naar de voornaamste grondstof in het bierbrouwproces. In dezelfde buurt liggen ook al de Hopvelden, Paanhuisstraat en Moutstraat. Alle herinneren ze aan een vroegere brouwerij in Hallaar.

De Vleugelarendijk verwijst naar een verdwenen straatbenaming die teruggevonden werd in de Atlas der Buurtwegen en die nu in de verkaveling De Haeken in een zijstraat van de Kasteelstraat komt. In een woonproject tussen Bossestraat en Cuperuslei verwijst de Vlemincxhoevelei naar een Kempische boerderij en de Schellendijk naar de naam van de locatie.

PA

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio