Gemeenten werken aan leefbaarheid met GAS

Print
Putte - In alle elf gemeenten van het arrondissement Mechelen zijn, een jaar na de oprichting van de interlokale vereniging Gemeentelijke Administratie Sanctie (GAS) Arrondissement Mechelen, sinds kort ook de eerste sancties uitgeschreven.

In navolging van de steden Mechelen en Lier hebben de elf overige gemeenten van het arrondissement Mechelen goed een jaar geleden besloten samen een gemeenschappelijke sanctionerende ambtenaar in te schakelen tegen allerlei vormen van openbare overlast, zoals wildplassen en -plakken, sluikstorten, hondenpoep en lawaai.

Zo kreeg sanctionerend ambtenaar Bart Passemiers, bevoegd voor Mechelen en Lier, er Veerle Moernaut bij als collega verantwoordelijk voor de andere Mechelse gemeenten. Zij volgt de dossiers op van inwoners van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op- den-Berg, Nijlen, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek die van de politie een proces-verbaal aan de broek hebben gekregen voor inbreuken op het GAS-reglement.

Het beheerscomité van de interlokale vereniging GAS Arrondissement Mechelen, waarin de elf burgemeesters van de aangesloten gemeenten samen met Mechels burgemeester Bart Somers als voorzitter zetelen, vernam onlangs van haar dat ondertussen in elke politiezone in het arrondissement al gemeentelijke administratieve sancties zijn uitgedeeld.

Infofolder

In elke politiezone is een infofolder over de gemeentelijke administratieve sanctie onder de inwoners verdeeld. De gemeente Willebroek werkte in samenwerking met een cartoonist zelfs een opgemerkt exemplaar uit.

“Nu GAS in het hele arrondissement wordt toegepast, merken we dat het gevoel van straffeloosheid rond bepaalde vormen van overlast daarmee toch verdwijnt. We stellen in sommige gevallen zelfs vast dat we met de sanctie effect bereiken, waar brieven vanuit de diensten niet tot resultaat hebben geleid. Ik heb het dan onder meer over klachten rond sluikstorten en verloedering”, meent Bart Passemiers.

De sanctionerend ambtenaar bepaalt, na het opleggen van de sanctie en het aanhoren van de verdediging van de dader, de boete. Die kan oplopen tot 250 euro.

Jan VAN DE POEL

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio