Herziening procedure na vertrek van trein zonder begeleider?

Herziening procedure na vertrek van trein zonder begeleider?

Herziening procedure na vertrek van trein zonder begeleider?

Print
Trein Tram Bus (TTB) wil de vertrekprocedure voor treinen laten herzien nadat een grappenmaker maandag een trein had laten vertrekken in Brussel-Centraal, terwijl de treinbegeleidster nog op het perron stond. De trein reed van Brussel-Centraal tot Brussel-Zuid met alle deuren nog open.

De trein vertrok maandag enkele minuten te vroeg in Brussel-Centraal. De begeleidster die zich nog op het perron bevond, kon enkel verbaasd toekijken toen de trein zonder haar wegreed. Bovendien vertrok de trein terwijl de deuren nog open stonden, wat bijzonder gevaarlijk is voor de reizigers.

Makkelijk verkrijgbaar

Dat de trein kon vertrekken, betekent dat iemand die niet bevoegd was een sleutel had die nodig is om het vertreksein in gang te zetten. Zo'n sleutel is in ieder Belgisch station te gebruiken.

Mogelijk gebruikte iemand een sleutel van een voormalige treinbegeleider, maar het kan ook zijn dat een insteeksleutel uit een tros die verkrijgbaar zijn in een doe-het-zelfzaak werd gebruikt.

Gezond verstand

Het lijkt enigzins gevaarlijk dat die sleutels zo vrij te verkrijgen zijn. "Als iedereen zijn gezond verstand zou gebruiken, is er geen probleem. Het is zorgwekkend dat dit gebeurt, we gaan nu kijken wat de gevolgen zullen zijn", zegt Jochem Govaerts van de NMBS.

"Het zou heel lang duren om al die sleutels te vervangen, dus we zoeken al enkele jaren naar een betere vertrekprocedure. Maar we zouden in de eerste plaats een beroep willen doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de reizigers", aldus Govaerts.

Vertrekken bij gesloten deuren

Volgens TTB is het echter duidelijk dat de vertrekprocedure moet veranderen, gezien er zich twee weken geleden ook al een incident voordeed in Dinant waarbij er een treinbegeleider op het spoor belandde.

TTB meent dat de trein voortaan enkel zou mogen vertrekken als de deuren dicht zijn. Ook de socialistische vakbond ACOD is voorstander van vertrek bij gesloten deuren.

MEEST RECENT