Eandis vervangt vanaf julie 4.000 meters

Print
Mechelen - Netbeheerder Eandis bereidt midden volgende maand de vervanging van alle elektriciteits- en aardgasmeters door slimme meters in Hombeek en Leest voor.

Directeur-generaal Luc De Bruycker van Eandis kondigde begin mei al aan dat de Mechelse deelgemeenten Hombeek en Leest waren uitgekozen voor een proefproject met slimme meters. Anders dan de klassieke meters met het mechanische telwerk zijn zulke meters uitgerust met een elektronische meter en kunnen ze vanop afstand worden opgemeten en aangewend om het energieverbruik te regelen.

Dat moet Eandis helpen om onder meer sneller en nauwkeuriger te factureren, fraudeurs op te sporen en eenvoudiger verhuizingen af te handelen. Leest en Hombeek vormen het testgebied voor de nieuwe meters, om de haalbaarheid van de toegepaste technieken na te gaan. Daarom komt vanaf midden juli in elke woning in Hombeek en Leest een medewerker van Eandis langs.

Twee bezoeken

In eerste instantie maakt die een situatieschets van de huidige meteropstelling. Bij een volgend bezoek vanaf 2010 worden de huidige meters dan vervangen door nieuwe exemplaren. In totaal gaat het om vierduizend elektriciteits- en gasmeters. Deze operatie gebeurt volledig gratis. Na een positieve evaluatie van de ingreep vervangt Eandis in eerste instantie nog vierduizend andere meters in Mechelen.

Vanaf 2014 vervangt Eandis dan stapsgewijs alle vier miljoen meters in Vlaanderen. Pas vanaf dan kunnen de inwoners van Hombeek en Leest ook voordeel halen uit de bij hen geplaatste meters.

Drie weken voor de medewerker van Eandis langskomt, krijgen de bewoners een brief in de bus waarin het juiste moment van het bezoek wordt aangekondigd. De medewerker is steeds te herkennen aan zijn uniform en zijn identificatiebadge.

Geen weigering

Bewoners kunnen juridisch gezien de vervanging van hun energiemeters niet weigeren. In ruil voor hun medewerking aan het project en als tegemoetkoming voor de overlast krijgen ze een spaarlamp en een badhanddoek met de logo’s van Eandis en Stad Mechelen cadeau.

Meer info over het project kunnen ze krijgen op het gratis nummer 0800-63.300.

JVDPO

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio