Federale Verzekering keert helft minder winst uit

Print
De Federale Verzekering gaat dit jaar maar 14,2 miljoen euro als winstdeelneming kunnen terugstorten aan haar verzekerden. Dat is zowat de helft van vorig jaar. Bovendien moet de maatschappij hiervoor ook geld halen uit een reserve die tijdens 'de goede jaren' werd aangelegd.

De Federale Verzekering is een onderlinge maatschappij. Dat betekent dat ze geen echte aandeelhouders heeft. Ze heeft alleen leden. Dat zijn mensen die een polis bij de onderneming afnemen. Is er winst, dan wordt die nadien teruggestort aan de deelnemers.

De verzekeraar mocht vorig jaar 311,1 miljoen euro aan premies ontvangen. Dat was een stijging met 0,65% tegenover het jaar voordien. Zowel inzake levensverzekeringen als inzake schadeverzekeringen werd nog een lichte vooruitgang geboekt.

De maatschappij haalt haar winsten uit het bedrag dat ze overhoudt na betaling van alle schadevergoedingen. Daarnaast kan ze extra verdienen door de ontvangen premies tussentijds te beleggen in aandelen en obligaties. Al is dit laatste geen zekerheid. Door de financiële crisis zag de Federale Verzekering deze beleggingen vorig jaar immers in waarde dalen. De koersdalingen konden zelfs niet volledig worden opgevangen door ontvangen intresten en dividenden.

Door deze tegenvallende financiële inkomsten kan de Federale Verzekering dit jaar minder geld terugstorten aan haar polishouders. Dit bedrag valt terug tot zowat de helft. En dan moet de onderneming nog putten uit een spaarpot die in goede tijden werd aangelegd om tegenvallende periodes te kunnen overbruggen.

De Federale Verzkering stelt omgerekend 580 voltijdsen tewerk.

JVG

.

Nu in het nieuws