Belgische militairen vier uur lang onder vuur genomen in Afghanistan

Belgische militairen vier uur lang onder vuur genomen in Afghanistan

Belgische militairen vier uur lang onder vuur genomen in Afghanistan

Print
De Belgische militairen die maandag in een hinderlaag werden gelokt in het noorden van Afghanistan, raakten verwikkeld in een vier uur durend vuurgevecht. Daarbij vielen verschillende doden, maar alle Belgische soldaten bleven ongedeerd.

Op het moment dat de Belgische militairen van het Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT) ongeveer 80 Afghaanse militairen aan het begeleiden waren bij een operatie in de omgeving van Kunduz. Plots werden ze onder vuur genomen door een rebellengroep.

Amerikaanse hulp

Uit verschillende bronnen werd vernomen dat de aanval van de rebellen bijzonder goed voorbereid was. De militairen werden van alle kanten aangevallen en de kogels kwamen van 360 graden in het rond.

Amerikaanse F-15's kwamen vanuit de lucht ter hulp gesneld en ook A-10's en grondtroepen kwamen de Belgische en Afghaanse militairen uit de nood helpen.

Twee dode Afghaanse militairen

Pas toen de troepen van de Immediate Reaction Force (IRF) zich in de debatten mengden raakte de situatie opgelost. Na vier uur konden de Belgische en Afghaanse militairen uiteindelijk terug naar hun kamp in Kunduz.

Belgische bronnen spreken van één tot twee gedode Afghaanse soldaten en daarnaast raakten er ook enkele gewond. Aan Belgische zijde raakte één soldaat heel licht gewond. Aan de kant van de rebellen vielen er drie tot vier doden en acht gewonden. Vier daarvan werden gevangen genomen.

MEEST RECENT