Trein vertrekt uit Brussel-Centraal zonder begeleider

Trein vertrekt uit Brussel-Centraal zonder begeleider

Trein vertrekt uit Brussel-Centraal zonder begeleider

Print
De NMBS maakt zich zorgen over de veiligheid van haar vertrekprocedure. Aanleiding is een incident maandag in het station Brussel-Centraal. Een trein vertrok daar terwijl de treinbegeleidster nog op het perron stond.

De trein vertrok maandag enkele minuten te vroeg in Brussel-Centraal. De begeleidster die zich nog op het perron bevond, kon enkel verbaasd toekijken toen de trein zonder haar wegreed.

Makkelijk verkrijgbaar

Dat betekent dat iemand die niet bevoegd was een sleutel had die nodig is om het vertreksein in gang te zetten. Zo'n sleutel is in ieder Belgisch station te gebruiken.

"We hebben veel begeleiders gehad die op pensioen zijn, die sleutels zijn relatief makkelijk te verkrijgen op internet of in de winkel. Het is onbegrijpelijk dat iemand zoiets doet zonder begeleider te zijn", legt woordvoerder Jochem Govaerts van de NMBS uit.

Gezond verstand

Het lijkt enigzins gevaarlijk dat die sleutels zo vrij te verkrijgen zijn. "Als iedereen zijn gezond verstand zou gebruiken, is er geen probleem. Het is zorgwekkend dat dit gebeurt, we gaan nu kijken wat de gevolgen zullen zijn."

"Het zou heel lang duren om al die sleutels te vervangen, dus we zoeken al enkele jaren naar een betere vertrekprocedure. Maar we zouden in de eerste plaats een beroep willen doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de reizigers", aldus Govaerts.

Nu in het nieuws