Antwerpen verwelkomt recordaantal cruiseschepen

Antwerpen verwelkomt recordaantal cruiseschepen

Antwerpen verwelkomt recordaantal cruiseschepen

Print
Antwerpen - Het lijkt erop dat Antwerpen opnieuw een rol speelt als cruisehaven. In 2010 worden minstens 19 schepen verwacht, waarmee het record van 2001 gebroken is. En ook in lengte worden de schepen langs de rede steeds groter.

Ziet u een reis met een cruiseschip wel zitten? Neem deel aan onze poll, of post een reactie!

Positieve tendens

Het heeft er een tijdje naar uitgezien dat Antwerpen definitief van de lijst van cruisehavens zou verdwijnen. 2007 was een absoluut dieptepunt met minder dan 5 schepen. In 2008 is dat aantal met 20% gestegen en die positieve tendens zet zich verder.

“Nog niet lang geleden werd overwogen om de inspanningen om van Antwerpen een cruisehaven te maken stop te zetten. Maar we zijn blijven netwerken en hebben rederijen overtuigd dat deze stad wel degelijk een goede locatie is om aan te meren. Met de huidige resultaten en de goede vooruitzichten is dat een juiste keuze gebleken”, zegt Philip Heylen.

De grote jongens komen

Met 19 cruiseschepen op de teller kondigt 2010 zich veelbelovend aan. Momenteel wordt onderhandeld met een rederij over nog meer schepen. “Het kan zijn dat er nog enkele bijkomen of afhaken, maar dat het een recordjaar wordt lijkt zeker”, zegt Philip Heylen.

Deze 19 schepen zijn goed voor 32.000 passagiers. Deze cijfers staan in schril contrast met de vorige jaren.

Overcapaciteit

In 2008 deden 9 schepen Antwerpen aan. In 2003 waren het er 12. Voor dit jaar staat de teller op 9. Opmerkelijk is dat de Belgische cruisemarkt het een stuk beter doet dan de rest van Europa.

Dat heeft onder meer te maken met een overcapaciteit in populaire havens zoals Southampton en Sint-Petersburg, waardoor rederijen andere plekken zoeken.

Patrick Van De Perre

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio