101-jarige dagvaardt OCMW

Tonia Nouwens (101), oudste inwoner van Houthalen, heeft het OCMW gedagvaard. Reden is dat ze van de directie van rusthuis Vinkenhof geen kopie krijgt van haar zorgdossier. “We willen onder meer weten wie haar in 2004 dement wilde verklaren”, zegt haar vertegenwoordiger Herman Bielen. Het OCMW houdt vol dat het niets te verbergen heeft.

ssimons

De laatste maanden is de relatie met het rusthuis danig verzuurd. Aanleiding is een vraag van Tonia’s zaakgelastigde aan de directie.

“Ik wilde haar zorgdossier inkijken. De hoofdverpleger had een tijd geleden immers verklaard dat Tonia best naar de gesloten afdeling voor dementerenden zou verhuizen, terwijl ze nog erg bij de pinken is. Mijn vrouw en ik hadden de indruk dat hij dat beslist had zonder daarover een arts te raadplegen en we wilden nagaan wat daarover in haar dossier was terug te vinden,” aldus Bielen.

Advocaat

Uiteindelijk diende Nouwens met hulp van haar advocaat in eigen persoon een vraag om een afschrift in.

“Op 28 mei werd ook een verzoek tot kortgeding ingeleid, om de zaak te bespoedigen. Maar op 12 juni schoof de hoofdverpleger Tonia een voorgetypt document onder haar neus waarin ze verklaart dat ze haar zorgdossier heeft ingekeken en geen behoefte meer had aan een afschrift. Ze heeft dat - uit angst - ondertekend. Bovendien voert het OCMW aan dat Tonia daarin zou bijgestaan zijn door haar huisarts. Die heeft al een schriftelijke verklaring bezorgd om te zeggen dat dat een leugen is.”

“Niets te verbergen”

Het OCMW houdt vol dat het niets te verbergen heeft.

“Mevrouw heeft een document ondertekend waarin ze verklaart dat ze geen behoefte meer heeft aan een kopie. De hoofdverpleger en Tonia hebben een halfuur samengezeten om het dossier in te kijken. Dat was voor haar voldoende. Ze heeft toen beslist dat een kopie overbodig was”, aldus OCMW-voorzitster Eefje van Wortswinkel.

De volgende zitting van de rechtbank is op 23 juni.

Kirsten BERTRAND

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER