Geloof in succes klimaattop krijgt flinke knauw

Print
De mislukte klimaatonderhandelingen in Bonn de voorbije twee weken hebben het geloof in een succesvolle klimaattop eind dit jaar in Kopenhagen een flinke knauw gegeven. “Het gaat te traag”, zegt de Deense minister van Energie Connie Hedegaard. “Hoe brengen we over dat er geen tijd te verliezen is?” vraagt de Noorse minister van Onderzoek Tora Aasland zich af.

De onderhandelingen in Bonn leverden geen doorbraak op. De tot tweehonderd pagina’s gezwollen ontwerptekst is vaag, tegenstrijdig en hakt belangrijke knopen niet door, klinkt het op diverse plaatsen. Ondertussen is de cruciale VN-klimaatconferentie in Kopenhagen, waar een opvolger voor het Kyoto-protocol tot stand moet komen, nog maar zes maanden veraf.

VN-klimaatbaas Yvo de Boer had er vorige week nog alle vertrouwen in dat er in Kopenhagen een ambitieus akkoord uit de bus zou komen, maar steeds vaker duiken pessimistische geluiden op.

Tijd gaat verloren

Niet alleen milieuorganisaties maar ook politici zijn verontrust. Denemarken, gastheer van de grote VN-klimaatconferentie, vindt dat kostbare tijd verloren gaat. “We moeten natuurlijk de manier van werken van de Verenigde Naties respecteren”, zegt de Deense minister van Energie Connie Hedegaard. “Maar voor mij lijdt het geen twijfel dat de zaken te traag vooruit gaan.” Ze vindt dat het tijd wordt dat de politici zich echt met de gesprekken gaan bemoeien.

“We bevinden ons hier op de rand van de Noordpool, waar de klimaatverandering gemakkelijker te zien is. Hoe brengen we over dat er geen tijd te verliezen is?” vroeg de Noorse minister van Wetenschappelijk Onderzoek Tora Aasland zich vorige week af.

"Niets veranderd sinds Bush"

Vooral de Verenigde Staten liggen onder vuur voor hun rol in Bonn. Het was “alsof het team van Bush nog altijd in de coulissen stond”, zeggen diplomaten. “Het verzet van de Verenigde Staten tegen het Kyoto-protocol is niet veranderd.”

RP

IPS

Nu in het nieuws