Sociaal akkoord voor 75.000 bedienden in metaalsector

Sociaal akkoord voor 75.000 bedienden in metaalsector

Sociaal akkoord voor 75.000 bedienden in metaalsector

Print
Vakbonden en werkgevers hebben een akkoord getekend over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 75.000 bedienden en kaderleden uit de staalsector. Ze krijgen onder meer een verhoging van hun koopkracht met 125 euro in 2009 en 250 euro in 2010. En in 2011 gaat de pensioenbijdrage omhoog, zegt de christelijke bediendenbond LBC.

Op bedrijfsniveau kan worden onderhandeld over de omzetting van die premies in maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, aanvullend pensioen of ecocheques. Als er geen bedrijfsonderhandelingen zijn, krijgen de bedienden en kaderleden ecocheques.

Voorts gaat het aanvullend sectoraal pensioen vanaf 2011 omhoog. Vanaf dan zullen de werkgevers minstens 1,77% van het jaarloon van bedienden en kaderleden gebruiken om het aanvullend pensioen op te bouwen.

In de overeenkomst staat ook het recht op vorming en outplacement voor tijdelijke werknemers en uitzendkrachten. Er zal tevens meer tijd en geld gaan naar vorming en opleiding. En woon-werkverplaatsingen met het openbaar vervoer (NMBS) worden voortaan voor 75% terugbetaald. De mogelijkheden voor brugpensioen worden verlengd.

Crisis

De metaalsector heeft ook een primeur. Het nationaal akkoord maakt drie maatregelen voor bedienden en kaderleden mogelijk: een collectieve arbeidsduurvermindering, crisistijdskrediet en een tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst. Drie mogelijke maatregelen uit het crisisplan van de regering, met als doel zoveel mogelijk jobs te redden. De invoering ervan is wel aan regels gebonden.

JVG

.

Nu in het nieuws