Wieken beginnen te draaien vanaf juli

Beveren-Waas - De turbines kunnen samen de helft van de gezinnen in Haasdonk en Melsele groene stroom leveren.

Naast de E17 in Kruibeke staan al drie windmolens die stroom leveren voor meer dan 3.000 gezinnen. Ze hebben er twee broertjes bij aan de overzijde van de snelweg in Melsele. Die zijn van een ander type en hebben een rendement dat iets hoger ligt dan de bestaande.

“Ook de aandrijving is anders, maar verder zijn er niet al te veel verschillen tussen de twee types”, vertelt Chris Derde van Wase Wind. “De werkzaamheden zijn nog niet afgerond. Wat nu nog moet gebeuren is vooral van mechanische aard. Zo moeten onder meer de schakelinstallatie en het telecommunicatiesysteem nog in orde gebracht worden. Als alles goed loopt, zullen de molens vanaf juli beginnen draaien.”

Groene stroom

De honderd meter hoge turbines zullen jaarlijks elk 3.850.000 kilowattuur opwekken, waardoor ze samen ongeveer de helft van de Haasdonkse en Melseelse gezinnen groene stroom geven. Zaterdag kon iedereen die er zin in had, de molens van dichtbij bekijken tijdens een infomoment.

Volgens Fortech, de firma die de turbines bouwt, werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving en de afstand tot woningen. Daardoor zou er geen geluidsoverlast zijn. Bovendien zou het lawaai van de wieken vrijwel volledig overstemd worden door het voorbijrazende verkeer op de E17.

Steven TINDEMANS

www.wasewind.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio