Catalyst weer in running voor Kobelco België

Print
De Britse investeringsgroep Catalyst voert weer besprekingen om de Antwerpse verzekeringsmakelaar Kobelco over te nemen. Die staat sinds eind april onder bescherming van de rechtbank. De periode is vorige week trouwens verlengd tot 6 oktober.

Kobelco verkoopt levensverzekeringen. De maatschappij doet dat vanuit Antwerpen en Luxemburg. De voorbije jaren gebeurde echter met verlies. De premies die de onderneming hiervoor kreeg, wogen niet op tegen de commissies die ze zelf betaalde aan zelfstandige agenten. Hierdoor werd dan ook een groot verlies opgebouwd.

De Luxemburgse tak en de informatica-onderneming van Kobelco werden recentelijk overgenomen door de Britse investeringsgroep Catalyst. Die wou aanvankelijk ook de Belgische activiteiten, maar hij haakte af na een doorgedreven onderzoek van de boeken.

Voor de Belgische tak van Kobelco bleef niets anders over dan het zoeken van bescherming tegen de schuldeisers bij de rechtbank van koophandel. Die stemde daarmee eind april in. Advocaten Guy Vanhoucke en Luc Van Braekel werden aangesteld als voorlopig bewindvoerder van respectievelijk Kobelco Groep en Kobelco Holding.

Positief

Bewindvoerder Vanhoucke "heeft er goede hoop op dat het dossier positief kan worden afgerond". "We zoeken nu naar een oplossing voor twee keer veertig mensen die geld hebben geleend aan Kobelco zelf. Het gaat om een totaal bedrag van 14 miljoen euro. We hebben een voorstel overgemaakt aan de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen."

Het financieel reorganisatieplan van de bewindvoerders moet uiterlijk op 21 september bij de rechtbank worden ingediend. "We spreken daarvoor ook opnieuw met Catalyst", aldus Vanhoucke. "De mensen hebben hun geld immers via het Luxemburgs filiaal, dat intussen is overgenomen door Catalyst, gegeven. Het werd nadien overgeheveld naar België."

Afbetalingsplan

Catalyst heeft intussen overigens de agenten van Kobelco een afbetalingsplan voorgesteld voor het commissieloon dat ze nog te goed hebben. Een eerste schijf van 30% zouden ze onmiddellijk krijgen. De rest zou binnen de drie maanden worden overgemaakt.

Premies

Voor mensen die een levensverzekering hebben afgesloten via Kobelco "hebben we geen indicaties dat er iets fout zou zijn", aldus nog Vanhoucke. "Voor zover we weten zijn de premies bij de uiteindelijke verzekeraar beland."

Tegen gedelegeerd bestuurder Nils Kok van Kobelco loopt wel een strafrechtelijk onderzoek voor valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de bankwet.

Johan VAN GEYTE