Uitbater café negeert sluitingsbevel

Print
Buggenhout - Burgemeester Tom Van Herreweghe gaf vrijdag na een negatief brandweerverslag het bevel aan de uitbater van café De Ton aan de Kerkstraat in Buggenhout om te sluiten.
Burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD) besliste vrijdag al om de onmiddellijke sluiting van café De Ton in de stationsomgeving te bevelen vanaf middernacht. Dat deed hij na een zoveelste negatief verslag van de brandweer. ”Uit verslagen van brandvoorkoming na controles ter plaatse, blijkt dat de vastgestelde toestand niet voldoet aan de elementaire voorwaarden”, verduidelijkt Van Herreweghe. ”De eigenaar is herhaaldelijk aangemaand om de nodige aanpassingen te laten uitvoeren, maar daar werd nooit ernstig werk van gemaakt.”

Volgens het verslag zou het gebouw onvoldoende brandweerstand bieden, ontbreekt een stabiliteitsattest, zijn de elektrische installaties niet gekeurd, werkt de veiligheidsverlichting niet naar behoren en zijn er ook onvoldoende blusmiddelen. Er zouden ook nog keuringsverslagen ontbreken van verwarmingstoestellen en er zouden problemen zijn met de gasinstallatie.

Uitbater Willy Verpeten (58) weigert de deuren te sluiten. Ook zondagmiddag was het café nog open. ”Het is broodroof. Ze beweren dat het hier een bouwval is, maar het is hier al zestien jaar zo. Ik heb mijn huurcontract en ik betaal de huur. Over twee maanden moet ik er toch uit omdat ze het hier gaan slopen voor een nieuwbouw. Wat ik dan ga doen, weet ik nog niet.”

Elke dag een pv

”Er zijn verscheidene aanmaningen geweest en als eindverantwoordelijke voor de openbare veiligheid, kon ik geen risico’s nemen door het café open te laten”, zegt de burgemeester. ”Als zij het nu nog openhouden, is dat volledig op hun verantwoordelijkheid. We laten elke dag een pv opmaken dat ze open zijn. Indien nodig zullen we het gebouw verzegelen. Dit dossier zal wellicht een gerechtelijk staartje krijgen.”

Burgemeester Tom Van Herreweghe lijkt met deze sluiting alvast een van zijn verkiezingsbeloften - de herwaardering van de stationsomgeving - kracht bij te willen zetten. Volgend jaar zouden de werkzaamheden aan de sporen en omgeving beginnen.

RAMO

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio