Eigenaardige stemming blijft nazinderen

Print
Turnhout - De eigenaardige stemming op de Turnhoutse gemeenteraad blijft nazinderen. ACW vertrouwt de eigen raadsleden, sp.a vraagt sterkere garanties.

ACW Turnhout stelt pas in september een nieuwe voorzitter aan. Dat geeft de beweging rustig de tijd om weer in de plooi te vallen na het plotse ontslag van Dré Wolput als voorzitter afgelopen woensdag.

“Misschien was niet zozeer dàt hij ontslag nam een verrassing, maar zeker wel het moment”, reageerde ACW zaterdag tijdens een persmoment. “Het geeft aan dat vooral de gezondheidsproblemen waarmee hij al even kampt hem tot die beslissing bewogen hebben.”

Hoewel Wolput in zijn ontslagbrief nadrukkelijk aanhaalde dat hij zich niet langer wenste “te vereenzelvigen met enkele dissidente CD&Vraadsleden van ACW-strekking”, bevestigde ACW zaterdag op haar beurt nadrukkelijk “het volledige vertrouwen in haar vrijwilligers en erkende politieke mandatarissen”. “We staan met de hele ploeg achter deze groep”, klonk het.

Orde op zaken

ACW vindt het niet kunnen dat de leden uit de meerderheid die tijdens de gemeenteraad van maandag op een oppositielid hebben gestemd, in haar rangen worden gezocht.

“Niemand kan voorbarige conclusies trekken over een geheime stemming op de gemeenteraad. Of er binnen de partij orde op zaken gesteld moet worden? Het is aan de volledige CD&V-fractie om bij de eerstvolgende vergadering te bekijken of er iets ondernomen moet worden.”

Een toontje lager

Coalitiepartner sp.a dringt niettemin aan dat CD&V de interne keuken snel op orde krijgt. De socialisten wijzen erop dat het lang niet meer het eerste feit is van dissidentie binnen de coalitiepartner.

“We hebben dat vanuit sp.a als loyale partner telkens met de mantel der liefde bedekt, maar met die openlijke stemming van maandag is voor ons de maat vol“, zegt sp.a-schepen van Sociale Zaken Peter Segers. “Sommige CD&V’ers die nu insinueren dat de schuld bij ons ligt, moeten dringend een toontje lager zingen“, gaat Segers voort.

“Wij zijn heel zeker dat de dissidente stemmen niet uit onze rangen komen. Wij hebben nooit beweerd dat de schuld bij ACW ligt, maar hoe dan ook wel bij CD&V. We hebben een bestuursakkoord met CD&V om samen een meerderheid te garanderen. Je kan geen stad besturen als je bij elke stemming bang moet afwachten of je wel een meerderheid haalt.”

“We vragen ook niet dat er koppen rollen. Maar als CD&V intern geen oplossing vindt om die meerderheid te garanderen, blijven er niet veel opties over”, stelt Peter Segers.

Hans OTTEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio