Gemeenteraadslid Charleroi veroordeeld voor hitlergroet

Gemeenteraadslid Charleroi veroordeeld voor hitlergroet

Gemeenteraadslid Charleroi veroordeeld voor hitlergroet

Print
Olivier Delcourt, gemeenteraadslid in Charleroi en voormalig verkozene van het Front National (FN), is door de correctionele rechtbank van Charleroi veroordeeld tot een boete van 1.100 euro. Delcourt legde in december 2006 de eed af en bracht daarbij de Hitlergroet. Hij gaat nu beroep aantekenen tegen het vonnis.

Na de bewuste eedaflegging van 2006 diende het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) een klacht in tegen de man. Volgens de advocaat van Delcourt was de rechtbank niet bevoegd omdat het om een politiek misdrijf ging.

Uit partij gezet

De rechter had daar evenwel geen oren naar en kende het Centrum een bedrag van 1.000 euro toe. Naast de boete van 1.100 euro moet Delcourt ook gedurende vijf jaar zijn burger- en politieke rechten afstaan. Dat betekent dat hij vijf jaar niet verkozen kan worden.

Delcourt was op het moment van de feiten nog een FN-verkozene, maar hij werd achteraf uit de partij gezet. Momenteel zetelt hij als onafhankelijke in de gemeenteraad van Charleroi.

Delcourt zal nu in beroep gaan, maar wanneer het hof de uitspraak van de rechter in Charleroi bevestigd, zal hij uit de gemeenteraad worden gegooid.

Nu in het nieuws