Ayatollah laat onderzoek starten naar verkiezingsfraude in Iran

Ayatollah laat onderzoek starten naar verkiezingsfraude in Iran

Ayatollah laat onderzoek starten naar verkiezingsfraude in Iran

Print
Een onverwachte wending in de heisa na presidentsverkiezingen in Iran: de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, heeft een onderzoek laten starten naar mogelijke fraude tijdens de stembusslag van afgelopen vrijdag. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.

Hoewel eerdere berichten aangaven dat de hervormingsgezinde Mir Hossein Mousavi de verkiezingen had gewonnen, werd even later gemeld dat zijn rivaal, de huidige ultraconservatieve president Mahmoed Ahmadinejad, 62,6 procent van alle stemmen achter zijn naam had gekregen. Mousavi moest het stellen met 33,75 procent van de stemmen.

Aanhangers van Mousavi riepen dan ook meteen van de daken dat er grootschalige fraude had plaats gevonden en al ras vonden er onlusten plaats in de straten van de hoofdstad Teheran. Drie dagen na de verkiezingen is het nog steeds niet rustig en betogen aanhangers van de verliezende kandidaat.

Goddelijke beschikking

Aanvankelijk noemde ayatollah Khamenei de verkiezingsuitslag een 'goddelijke beschikking' en vroeg hij het Iraanse volk om zich neer te legen bij de uitkomst. Enkele dagen later verandert Khamenei het geweer onverwacht van schouder en laat hij een onderzoek voeren naar mogelijke fraude.

President Ahmadinejad zegde meteen al zijn internationale afspraken van de komende dagen af toen hij het nieuws van het onderzoek vernam.

MEEST RECENT