Gaston Berghmans onthult beeld van Joske Vermeulen

Print
“Hij is misschien wel van brons, maar hij heeft een hartje van spons“. Dat zei Gaston Berghmans bij de inhuldiging van het standbeeld van Joske Vermeulen. Honderden Merksemnaren zagen zaterdag hoe Gaston de tranen in de ogen kreeg bij het aanschouwen van zijn bronzen Joske.

Toen Gaston in 2006 80 werd, ontstond het idee bij het Merksemse districtsbestuur om hun levende monument te eren. Een geboren en getogen Merksemnaar, die heel Vlaanderen na aan het hart ligt een gepaste eer geven, is echter niet zo gemakkelijk. Het idee om een standbeeld te maken van één van zijn meest beroemde sketches, Joske Vermeulen, werd al snel door iedereen goed bevonden.

Luc Verlee

Maar het vinden van een kunstenaar die het beeld wilde maken, lag iets minder voor de hand. Uiteindelijk koos het districtsbestuur voor beeldhouwer

Luc Verlee (foto boven, naast Gaston Berghmans), die eerder al het beeldje ‘Den Deugeniet’ op de Antwerpse Oudaan maakte. Luc vond het één van zijn moeilijkste opdrachten ooit, want Gaston was 50 toen hij de sketch speelde, maar Joske moest een guitig ventje worden. En een jong ventje is het ook geworden, de 110 cm hoge Joske, compleet met hoge stoel, en telefoon. Wie ziet er Gaston niet met het gekende sprongetje van die stoel wippen?

Locatie

Ook een geschikte locatie vinden voor Joske was niet gemakkelijk. De Trammezandlei - gelegen in Merksem, niet in Schoten - was natuurlijk de meest logische, maar niet de meest ideale ligging. Het district vond geen geschikte locatie in de straat, en besloot daarmee het beeld op het pas aangelegde Victor Roosensplein te plaatsen.

Iedere Merksemnaar kent dat plein waar tram 3 vroeger zijn terminus had, en ook voor Gaston heeft het een speciale betekenis. “Jenny en ik wonen hier maar op een boogscheut vandaan. Vroeger was hier aan de overkant van de straat een crèmerie, waar Jenny en ik wel een eens ijsje gingen eten. Nu kijkt Joske recht naar de crèmerie van vroeger. Hij staat hier perfect.”

Respect

Zaterdag was het moment eindelijk daar. Gaston, fier als een gieter, onthulde zijn Joske. Onder een stralend zonnetje en warm applaus hoorde je maar één woord: respect en ere wie ere toekomt. Hoewel het Joske van Gaston en Leo eigenlijk in de Trammezandlei 122 in Schoten woont, is hij nu dé meest bekende Merksemnaar, samen met zijn geestelijke vader.

Ook Gaston heeft maar één woord voor het maken van één van zijn meest beroemde creaties. “Formidabel. Toen Leo en ik de sketch in elkaar staken, was het een droom die uitkwam. Ik heb altijd al eens een kindje willen spelen. Hij zat al jaren in mijn koppeke, en nu nog steeds. Kinderen zijn wonderbaarlijk, ik heb er gezien die op hun elf jaar de beste acteurs van het podium speelden, zo’n onschuld en zo’n gave hadden ze. Tijdens het schrijven van de sketch beslisten Leo en ik dat het Joske Vermeulen zou worden, en niet Joske Goegebeurs of nog iets anders."

Fanmail

"Vermeulen was iets wat ik heel traag, en met een kinderstem gemakkelijk kon nadoen. Nadat de sketch zo populair was, kreeg ik heel veel fanmail gericht aan Joske Vermeulen, maar ook heel veel telefoontjes van mensen die het niet zo fijn vonden dat ik hun familienaam gebruikte.”

Gaston had op voorhand alle kinderen opgeroepen om deze dag samen met hem te vieren. “Ik had er liever nog meer gezien, maar ik ben blij dat er al veel zijn. Ik hoop dat zij Joske in het oog zullen houden opdat er geen vandalenstreken mee gebeuren, want Joske is een vriendje van iedereen. Ik hoop dat veel kinderen de sketch van Joske Vermeulen nog vaak mogen naspelen. Nu of over 20 jaar. Dan ben ik er wel niet meer, maar dan hoor ik het boven wel!”

Natalie PEETERS

Bekijk de sketch opnieuw via YouTube:

MEEST RECENT