Betoging voor presidentskandidaat Mousavi verboden

Betoging voor presidentskandidaat Mousavi verboden

Betoging voor presidentskandidaat Mousavi verboden

Print
Iraans presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi zal maandag toch aanwezig zijn bij de betoging die door het ministerie van Binnenlandse Zaken verboden is. Hij zal het volk in Iran oproepen tot kalmte.

Vrijdag verloor Mousavi de presidentsverkiezingen van de ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. Zijn aanhangers wilden maandag een betoging houden in de Iraanse hoofdstad Teheren tegen de herverkiezing van Ahmadinejad, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat verboden.

De uitslag van de verkiezingen leidde zaterdag meteen tot protesten in Teheran en andere steden. De aanhangers van verliezer Mousavi kregen het aan de stok met de oproerpolitie.

Illegaal

Zijn aanhangers wilden maandag betogen, maar een verzoek van Mousavi is niet ingewilligd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is zo'n demonstratie illegaal. Maar Mousavi en de andere hervormingsgezinde presidentskandidaat Mehdi Karoubi gaan "vandaag deelnemen aan de mars en de mensen oproepen tot kalmte". Dat liet de campagnewebsite van Mousavi, Ghalam News, maandag weten.

Pers

Ook afgelopen nacht zijn er tientallen mensen gearresteerd bij protesten. De buitenlandse pers wordt verantwoordelijk gesteld voor het geweld en hun werk wordt ook bemoeilijkt. De verslaggevers hebben nu te horen gekregen dat hun visa niet verlengd zullen worden.

Waarnemers menen dat het al jaren geleden is dat er nog zo'n hevig protest is geweest op het Iraanse leiderschap. Volgens het kamp van Mousavi is er gefraudeerd met de stembiljetten en de ex-premier wil de uitslag aanvechten.

MEEST RECENT