Sabam wil geld van crèches die muziek afspelen

Sabam wil geld van crèches die muziek afspelen

Sabam wil geld van crèches die muziek afspelen

Print
Auteursrechtenvereniging Sabam wil dat onthaalouders betalen voor muziek die ze afspelen wanneer er onthaalkinderen over de vloer komen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Sabam stuurde een brief naar alle onthaalouders waarin de eis geformuleerd werd.

Sabam zegt dat crèches een publieke zaak zijn en dat het bijgevolg gewoon de wet toepast. Leen Du Bois van Kind&Gezin reageert afwijzend op het initiatief van Sabam. Du Bois zegt dat Kind&Gezin al vele verontwaardigde onthaalmoeders aan de lijn heeft gehad.

Hebt u zich zelf persoonlijk geërgerd aan Sabam, toen die u (onverwacht) op kosten jaagde? Stuur uw verhaal door via e-mail. Vergeet uw contactgegevens niet te vermelden.

Forfaitair bedrag

Kind&Gezin vindt het bevreemdend om de huiselijke omgeving van de opvangmoeders te beschouwen als een publieke ruimte. De organisatie vraagt dan ook om voor onthaalouders een regeling toe te passen zoals die nu voor scholen bestaat.

Voor scholen geldt de regel dat er een forfaitair bedrag wordt gevraagd afhankelijk van het aantal leerlingen.

"Niet voor particulieren"

Thierry Dachelet van Sabam ontkende vanochtend op Radio1 dat de regel geldt voor particulieren. Er zal geen geld geïnd worden van onthaalmoeders die kinderen thuis ontvangen. De nieuwe regel geldt enkel voor crèches met commerciële doeleinden, zoals die bijvoorbeeld bestaan in warenhuizen.

Dachelet spreekt dan ook van een storm in een glas water. Hij benadrukt ook dat er tot dusver nog geen onderhoud was met Kind&Gezin en dat Sabam daar zeker voor open staat.

Nu in het nieuws