Premier Netanyahu bereid om Palestijnse staat te erkennen

Premier Netanyahu bereid om Palestijnse staat te erkennen

Premier Netanyahu bereid om Palestijnse staat te erkennen

Print
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondagavond op een toespraak gezegd dat hij een voorstander is van een onafhankelijke Palestijnse staat. Als die er komt moet die wel volledig gedemilitariseerd zijn.

De toegeving van het rechtse staatshoofd komt enigszins onverwacht, omdat de havik zich altijd hard opstelde tegenover de Palestijnen en zich tegenstander toonde van een tweestatenoplossing.

VS positief

Netanyahu moet echter een evenwicht vinden tussen de positie van de eigen regering, met daarin extreem-rechtse krachten, en de Amerikaanse regering die sterk aanstuurt op een Palestijnse staat.

President Barack Obama reageerde dan ook enthousiast op de woorden van Netanyahu tijdens de toespraak in een universiteitsgebouw. Ook de EU klonk positief.

Geen leger

De Likoed-leider repte echter met geen woord over de afbouw van de joodse nederzettingen op het Palestijnse grondgebied. Daarnaast sprak hij klaar en duidelijk dat een Palestijnse staat geen leger mag bezitten en dat er geen wapensmokkel mag plaats vinden.

Voorts stelde hij ook dat de Palestijnen Jeruzalem moeten erkennen als verenigde hoofdstad van Israël en tenslotte zei Netanyahu dat de Palestijnse vluchtelingen niet kunnen terugkeren naar hun voormalige dorpen.

Racist en extremist

De Palestijnen reageren dan ook erg afwijzend op de toespraak van Netanyahu en Hamas, de extreme regeringspartij van Gaza, blijft de premier een racist en een extremist noemen.

Nu in het nieuws