Dertig Belgen onder vuur genomen in Afghanistan

Dertig Belgen onder vuur genomen in Afghanistan

Dertig Belgen onder vuur genomen in Afghanistan

Print
Dertig Belgische militairen in Afghanistan zijn donderdag onder vuur gekomen. Ze begeleidden het Afghaanse leger op patrouille en liepen in een hinderlaag van de Taliban. Bij de Belgen vielen geen slachtoffers, een van de Afghaanse militairen werd geraakt en bezweek later aan zijn verwondingen.

Het is de eerste keer dat er op Belgen gevuurd werd. Maar volgens het ministerie van defensie zijn onze landgenoten wel eerder bij vuurgevechten betrokken geraakt. Die kleinere incidenten zijn tot dusver steeds verzwegen om de familieleden hier niet te verontrusten.

F-16

Het vuurgevecht duurde een uur, de Belgische en Afghaanse troepen kregen de steun van een F-16 van het Amerikaanse leger. De inzet hiervan was nodig om de troepen te ontzetten. De Belgische militairen verdedigden zich met pistolen en geweren en werden beschermd door hun pantservoertuigen. Pas tegen de avond waren alle militairen terug op de basis.

Inzage?

Minister Pieter De Crem (CD&V) zou ondanks het voorval niet van plan zijn de strategie van de teams aan te passen. De Belgische troepen bieden ondersteuning aan het Afghaanse leger, maar volgens sp.a, Open VLD en Groen! is er geen inzage in de gedragsregels op het terrein.

.

Nu in het nieuws