Kris Peeters werkt aan onderhandelingsnota

Kris Peeters werkt aan onderhandelingsnota

Kris Peeters werkt aan onderhandelingsnota

Print
Vlaams formateur Kris Peeters werkt aan een onderhandelingsnota waarover hij woensdag en donderdag gaat praten met elk van de vier partijen die bereid zijn om in een volgende Vlaamse regeringscoalitie te stappen.

Kris Peeters zei dat gisteren in 'De Zevende Dag' op de VRT-televisie, waar hij ook reageerde op de uitlatingen van Open Vld’er Sven Gatz vrijdagavond in 'Terzake'.

Gatz, die door zijn partij is aangewezen als regeringsonderhandelaar, liet weten geen heil te zien in een dialoog tussen de gemeenschappen. Volgens Sven Gatz en Open Vld moeten de communautaire onderhandelingen gevoerd worden tussen de partijvoorzitters. Bovendien moeten de Vlaamse kandidaat-regeringspartijen het volgens Open Vld eerst eens worden over de aanpak van de staatshervorming, vooraleer er over de regeringsvorming gepraat kan worden.

VRT-studio's

De politieke gesprekken werden dit weekend in de VRT-studio’s gevoerd, want nog dezelfde avond repliceerde premier Herman Van Rompuy in 'De keien van de Wetstraat', dat de recentste voorzittersgesprekkken over de staatshervorming in 2007 ook niets opgeleverd hebben. Ook CD&V-voorzitster Marianne Thyssen en formateur Kris Peeters hadden het over de “onverstandige uitspraken” van Gatz. Wie wil onderhandelen doet dat discreet, en niet in de media, aldus de CD&V’ers.

Zondag verduidelijkte Open Vld dat de partij eerst zekerheid wil hebben of er aan Vlaamse kant wordt gekozen voor een serieuze aanpak. Dat houdt voor Open Vld in dat er gepraat wordt tussen partijen en niet tussen gemeenschappen, en dat er een onderhandelbaar pakket op tafel ligt, waarin geen onmogelijke eisen worden gesteld.

Provincies

Het afschaffen van de provincies is in Vlaanderen niet aan de orde. Dat liet formateur Kris Peeters weten na een gesprek met de vijf Vlaamse provinciegouverneurs. In Wallonië is het afschaffen van de provincies een van de stokpaardjes van Ecolo.

LS

.

Nu in het nieuws