E19 twee maanden dicht

E19 twee maanden dicht

E19 twee maanden dicht

Print
Zaterdag werden tienduizenden automobilisten urenlang gegijzeld op de Antwerpse Ring. Wie de omleidingswegen niet wil nemen, wacht de komende weekends dezelfde ellende.

Volgend weekend kondigt zich nog slechter aan. Dan wordt er opnieuw gewerkt tussen de Kennedytunnel en Kruibeke, maar dit keer in beide richtingen.

In de vakantiemaanden wordt het niet veel beter: vanaf 10 augustus opent de afdeling Wegen en Verkeer op de E19 tussen Kontich en Zemst de grootste werf van het jaar.

Wat vindt u van wegwerkzaamheden in het weekend? Beantwoord onze poll of post een reactie!

Richting Brussel gaat de E19 twee maanden dicht. Op de rijbaan naar Antwerpen komen er dan vier rijstroken, twee in elke richting. Dat er zoveel wegwerkzaamheden tegelijk zijn, heeft te maken met het budget. Voor onderhoudswerken is dat verdrievoudigd.

Hilde Crevits

”We zullen in de toekomst in de media adverteren om de mensen beter te waarschuwen”, zegt minister Hilde Crevits (CD&V).

De verkeersellende van het voorbije weekend op de Antwerpse en Brusselse Ring is een voorbode van meer, véél meer. Voor het eerst sinds lang krijgen we ook wegenwerken in de zomer. Een overzicht.

Kennedy-Kruibeke

De werf tussen de Kennedytunnel en Kruibeke op de E17 breidt volgend weekend uit. Bovenop de nieuwe onderlaag die het voorbije weekend werd gelegd, komt er dan een toplaag asfalt. Dichterbij de Kennedytunnel komen stroken aan bod die om vernieuwing smeken. Het komend weekend blijft de overlast niet beperkt tot de richting Gent. Want ook in de richting Antwerpen moet het verkeer over één rijstrook tussen Zwijndrecht en de Kennedytunnel.

Antwerpse tunnels dicht

Voor onderhoudswerk worden in de komende weeknachten enkele tunnels afgesloten. Maandag geldt dat vanaf 19u voor de Jan De Vostunnel. Dinsdagnacht wordt de Bevrijdingstunnel vanaf 20u afgesloten in de richting Antwerpen. Woensdagen donderdagnacht komt de Kennedytunnel aan bod. Telkens vanaf 21u moet het verkeer in beide richtingen door de vrije tunnelkoker.

Drogenbos

Het voorbije weekend werd ook file gereden in Drogenbos. Daar wordt de Brusselse Ring tussen Halle en Brussel heraangelegd. Verkeer vanuit Antwerpen neemt het komend weekend best de buitenring.

Wilrijk-Schelle

In de komende weken wordt het wegdek van de A12 vernieuwd tussen Wilrijk en Schelle. De werkzaamheden gebeuren ‘s nachts, zodat de hinder beperkt blijft.

Viaduct Zwijnaarde

Vakantiegangers, vooral wie naar de westkust rijdt, houden best rekening met ingrijpende vernieuwingen van één van de viaducten op de verkeerswisselaar in Zwijnaarde (E40- E19-E17).

Deze werkzaamheden starten op 2 juli en slepen drie maanden aan. In de richting Kust kan u omrijden via de R4 rond Gent.

Kontich-Zemst

Vanaf 10 augustus start de Afdeling Wegen en Verkeer met het ‘strippen’ van het wegdek van de E19 tussen Kontich en Zemst. In zones van telkens een vijftal kilometer wordt de weg tot op de ondergrond uitgegraven en heraangelegd. Het verkeer rijdt gedurende twee maanden over telkens twee rijstroken in elke richting. Al deze rijstroken bevinden zich dan op de huidige rijbaan richting Antwerpen.

Inhaalbeweging

De reden waarom de werkzaamheden elkaar in ijltempo opvolgen? Simpel: omdat er meer budgetten zijn vrijgemaakt. Vlaams minister voor Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) verhoogde het aandeel voor onderhoud van 30 naar 90 miljoen euro.

“Pas als we vijf jaar lang 120 miljoen euro zouden uitgeven, zouden we de achterstand die in het begin van de eeuw is opgelopen weer hebben ingehaald”, legt ze uit.

Johan Van Baelen

MEEST RECENT