Vakantie voetballers voorbij

Donderdag moest Roeselare nog aan de bak in de eindronde, vandaag start Sint- Truiden alweer met de eerste training van het nieuwe seizoen. Het principe voetbal stopt nooit meer bereikt zijn hoogtepunt: in 2009 raast Koning Voetbal non-stop door van 16 juli (AA Gent Europees) tot 30 december.

kscherpenberg

Vandaag Sint-Truiden, morgen Germinal Beerschot, overmorgen Charleroi, donderdag KV Mechelen en vrijdag AA Gent: terwijl een aantal nationale elftallen nog volop bezig is, trekt de Belgische eerste klasse deze week al een streep onder de vakantie.

WK

Extreem vroeg, met de hervorming van de competitie en het WK in Zuid-Afrika als schuldigen. De FIFA verplicht alle landen om ten allerlaatste op 15 mei af te sluiten om het wereldkampioenschap te beschermen, terwijl de Jupiler League komend seizoen voor de meeste eersteklassers minstens zes wedstrijden méér telt. De Belgische kalendermaker was dus genoodzaakt om de competitie al op vrijdag 31 juli van start te laten gaan - de volledige kalender wordt trouwens op 22 juni bekendgemaakt.

En aangezien de meeste trainers graag zes weken voorbereiding hebben, beginnen veel clubs dezer dagen te trainen. Het wordt niet alleen vroeger, maar ook drukker. Op 16 juli geeft AA Gent het startschot van het offi- ciële voetbalseizoen, met de derde voorronde voor de Europa League, en daarna houdt het niet meer op tot Nieuwjaar.

Vol gas

Er wordt ook gespeeld op 26 en 27 december en 29 en 30 december. Daarna volgt een korte winterstop van twee weken en dan is het opnieuw vol gas tot mei.

Steven Tuyls

Foto: Daniel Cruz aan het zwembad. Morgen zit de vakantie er op voor de spelers van Germinal Beerschot en wordt de voorbereiding op het nieuwe seizoen aangevat.

Meer voetbalnieuws