"Met deze verkiezingen nemen we afscheid van de democratie"

De Iraanse presidentskandidaat Mir Hossein Moussavi kreeg vrijdagavond van het ministerie van Binnenlandse Zaken te horen dat hij de verkiezingen gewonnen had en dat hij nog niets bekend mocht maken. Dat zegt filmregisseur Mohsen Makhmalbaf, die in Parijs woont en als buitenlandse woordvoerder voor Moussavi optreedt.

ssimons

“Vrijdagavond vertelden functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan Moussavi en zijn team dat hij de verkiezingen gewonnen had maar dat ze het nog niet bekend mochten maken”, zegt de filmregisseur Mohsen Makhmalbaf. “Moussavi’s campagneteam begon daarom al met de voorbereiding van een publieke viering op zondag.”

Ontnuchtering

Kort nadien volgde de ontnuchtering voor Moussavi. Volgens de officiële gegevens van Binnenlandse Zaken haalde president Mahmoud Ahmadinejad 62,6 procent van de stemmen en moet de hervormingsgezinde Moussavi met 33,7 procent tevreden zijn.

“De officieel aangekondigde resultaten van de tiende presidentsverkiezing zijn shockerend”, reageerde Moussavi zelf.

Meteen braken rellen uit, ondanks een oproep van Moussavi om geen geweld te gebruiken.

Onregelmatigheden

Het weekend vóór de verkiezingen hadden Moussavi en Mehdi Karroubi, een andere gematigde kandidaat, al een brief gestuurd naar ayatollah Ahmad Jannati, voorzitter van de Raad der Hoeders. Ze signaleerden daarin onder meer grote onregelmatigheden bij de officiële telling van het aantal gedrukte stembiljetten.

Volgens Moussavi en Karroubi werd slechts een klein aantal van hun vertegenwoordigers toegelaten tot de bureaus. De Iraanse wet bepaalt dat elke kandidaat in elk kiesbureau een vertegenwoordiger mag hebben.

Vierentwintig uur voor de verkiezingen legde het ministerie van Communicatie het sms-verkeer in het land plat. Veel jonge Iraniërs maakten gebruik van hun gsm om campagneboodschappen rond te sturen. Ook de vertegenwoordigers van de kandidaten in de kiesbureaus wilden hun eigen tellingen rondsturen via sms.

De overheid sloot ook websites van aanhangers van gematigde kandidaten.

Gemanipuleerd

“De manier waarop de resultaten bekend gemaakt zijn, toont dat de stemmen gemanipuleerd zijn in hun voordeel”, schreef Ataollah Mohajerani, cultuurminister onder voormalig president Khatami, op zijn blog.

“Door deze verkiezingen nemen we afscheid van de democratie en de mensenrechten”, zegt mensenrechtenactivist Asieh Amini in Teheran. “Ik geloof niet dat een president sterk genoeg is om de bruisende civiele samenleving en vrouwenrechtenbeweging in Iran tegen te houden, maar ik ben zeker dat de situatie nu moeilijker wordt voor ons.”

RP

IPS

MEER OVER Iran

Nu in het nieuws