Zee stijgt sneller dan verwacht - "De tijd is op"

Nieuwe studies geven aan dat de klimaatwijziging sneller verloopt dan tot nog toe was aangenomen. Experts hebben dat vrijdag en zaterdag aan honderd parlementsleden uit de dertien meest vervuilende landen ter wereld gezegd.

ssimons

“De tijd is op”, zegt Ashok Khosla, voorzitter van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUNC). Khosla was een van de sprekers op de bijeenkomst van Globe, de internationale organisatie van parlementsleden die zich inzetten voor een evenwichtig milieu. In Rome kwamen ze bijeen om de G8-top van volgende maand voor te bereiden.

Katherine Richardson, een van belangrijkste mariene biologen die de impact van de klimaatwijziging op de oceanen onderzoekt, zegt dat “de zeespiegels 50 procent sneller stijgen dan wat het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) aannam. Als de mensheid de klimaatverandering niet afremt in de nabije toekomst, dan zullen de zeespiegels minstens 1 meter stijgen tegen 2010.” De voorspelde gevolgen voor de kustbewoners, vooral in de ontwikkelingslanden, zullen daardoor nog erger zijn, zegt Richardson.

De verzuring van de oceanen stijgt ook snel, aldus Richardson. Als dit zo doorgaat, “zal geen enkel oceaangebied nog koralen hebben tegen 2065”.

Toename van uitstoot dramatisch

De achteruitgang van de oceanen wordt veroorzaakt door de recente verhoging van de uitstoot van broeikasgassen. “De laatste drie of vier jaar was de uitstoot groter dan de prognoses”, zegt Richardson. “Sinds 1990 is de uitstoot met 17 procent toegenomen.”

De stijging van de uitstoot is dramatisch omdat “de samenlevingen en de ecosystemen al zeer kwetsbaar zijn voor een bescheiden klimaatwijziging”, zegt Richardson. “Hedendaagse samenlevingen kunnen zeer moeilijk het hoofd bieden aan een temperatuurstijging van 2 graden.”

RP

IPS

Nu in het nieuws