Twee Belgische journalisten even opgepakt in Iran

In Iran blijft het erg onrustig na de presidentsverkiezingen van enkele dagen geleden. Zondagmorgen werden zelfs twee Belgische journalisten even in de boeien geslagen. Ze zijn wel weer vrij.

kscherpenberg

Het gaat om VRT-radiojournalist Jef Lambrecht en een collega van de RTBF. Rond de klok van tien werden ze gearresteerd. Ze hadden zich op straat begeven om een verslag te maken over de blijvende protesten.

Huilen

"De oproerpolitie had eerst het materiaal afgenomen van mijn RTBF-collega", aldus Lambrecht. "Toen bleek dat ik bij hem hoorde, hebben ze mij ook opgepakt. We zijn dan een tijdje opgesloten in een kelderverdieping van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar werden al 13 mannen en 1 vrouw vastgehouden."

"Die zaten zaten geboeid op hun knieën. Even later werd een andere man binnengebracht en meegenomen naar een andere ruimte. Die hoorden we toen luid huilen."

Fraude?

Een uur later werden de twee vrijgelaten. Eerder werden al verschillende 'bekende' demonstranten opgepakt zoals Mohsen Mirdamadi, de voorzitter van het Participatiefront, voormalig minister van Binnenlandse Zaken Mostafa Tadjadeh, ex-viceminister van Buitenlandse Zaken Mohsen Aminzadeh en Abdoellah Ramezanzadeh.

Zij steunden Mousavi, de tegenstander van de herkozen Mahmoud Ahmadinejad, tijdens de verkiezingen. Volgens heel wat Iraniërs werd er gesjoemeld met de uiteindelijke uitslag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER