"N-VA wil mee in regering onder voorwaarden"

De N-VA wil zijn verantwoordelijkheid opnemen en meeregeren. Dat maakte kopstuk Geert Bourgeois bekend tijdens 'De Zevende dag'. Formateur Kris Peeters (CD&V) wil zo snel mogelijk een regering vormen.

jlenaerts

Volgens Bourgeois is compromissen sluiten in de politiek onvermijdelijk, maar alleen op voorwaarde dat je er voldoende resultaten mee behaalt. De N-VA wacht nu eerst de nota over de staatshervorming af en zal dan een gesprek voeren met formateur Kris Peeters.

"Kris Peeters heeft gezegd dat hij woensdag zijn nota zal bekendmaken. Wij willen eerst zien wat daarin staat en dan zijn we eventueel bereid om te praten", aldus de N-VA'er.

Bourgeois zei ook dat steeds meer Vlaamse partijen vinden dat België zich niet moet bemoeien met Vlaamse bevoegdheden.

Crisis

Kris Peeters zei dat hij alvast zo snel mogelijk een regering wil vormen. Hij noemde het "een tijdverspilling" om eerst een Vlaams akkoord over de staatshervorming te bereiken, zoals Open Vld dat wil. Peeters wil nu de economische crisis aanpakken.

De formateur heeft de voorbije week verkennende gesprekken gehouden. Zowel CD&V, N-VA, Open Vld en sp.a willen deel uitmaken van de nieuwe regering. Nu gaat Peeters nagaan wie echt in aanmerking komt om in de regering te stappen. Daarvoor zal Peeters volgende week nog eens aan tafel zitten met de vier partijvoorzitters.

Geld

Wie uiteindelijk in de Vlaamse regering stapt, zal zuinig moeten zijn. Volgens Peeters is er pas vanaf 2011 geld voor nieuwe initiatieven, zoals een Vlaamse kinderbijslag en een nieuwe jobkorting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER