Mensensmokkelaars ronselen jonge prostituees voor WK Zuid-Afrika

Zuid-Afrika maakt zich klaar voor het WK voetbal dat er volgend jaar plaatsvindt. Maar naast de vrolijke affiches zijn er ook serieuzere problemen: jonge meisjes uit buurland Zimbabwe komen naar het land om hun lichaam te verkopen, vaak voor wat eten of voor 5 Rand - ongeveer 44 eurocent.

jlenaerts

Eten

Volgens hulporganisatie Save the Children zijn mensensmokkelaars al langer bezig met een reserve prostituees te werven voor de bezoekers van het WK. Daarvoor gaan ze naar het Zuid-Afrikaanse Musina, de enige grensovergang met Zimbabwe. Jonge meisjes komen vaak illegaal het land in en bieden seksuele handelingen aan voor 44 eurocent.

De situatie in Zimbabwe wordt elke dag erger. Jonge meisjes, vaak nog geen 12 jaar, ruilen seks voor wat eten omdat ze honger hebben. Ze zijn blij met alles wat ze krijgen. "Ze doen het voor schoolboeken, koekjes, een zakje chips of soms alleen voor een vriendelijke omhelzing", zegt Rachel Pound van Save the Children.

Werkloos

Zimbabwe verkeert in grote moeilijkheden sinds Robert Mugabe (foto) werd verkozen tot president. Zijn aanhangers verdreven blanke boeren met geweld en nu ligt de meeste grond braak. Meer dan 90 procent van de bevolking is werkloos en miljoenen mensen zoeken werk over de grenzen.

Minister-president Morgan Tsvangirai is momenteel op reis in Europa en de VS. Hij hoopt op financiële steun, maar de Westerse landen weigeren het land nog te sponsoren zolang Mugabe aan de macht blijft.

Nu in het nieuws