1 / 5

Overwinning Ahmadinejad ontaardt in zwaarste rellen in 10 jaar

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zware rellen uitgebroken na de bekendmaking van de verkiezingsoverwinning van Ahmadinejad. Manifestanten wierpen barricades van brandende banden op. Het zou gaan om de ergste rellen in tien jaar.

ghouben

De zittende Iraanse president Ahmadinejad heeft volgens de officiële versie bij de verkiezingen van vrijdag 62,6 procent van de stemmen gehaald. Dit wordt betwist door zijn uitdagers.

Zij hebben het over een "onrechtmatige en onaanvaardbare" uitslag. De Belangrijkste uitdager van Ahmadinejad was Mir Hossein Mousavi. In de peilingen voor de verkiezingen bleven Mousavi en Ahmadinejad in elkaars buurt en zag het ernaar uit dat er een tweede verkiezingsronde nodig zou zijn om de nieuwe president aan te duiden.

Maar met deze officiële uitslag is Ahmadinejad tot onvrede van een groot deel van de bevolking direct herverkozen. Ahmadinejad kwam op televisie en sprak zelf van een "grote overwinning" terwijl in de straten van de hoofdstad massa's mensen hun ongenoegen uitten. Zijn verslagen opponent Mousavi moest later oproepen tot kalmte.

Op de vuist

Aanhangers van Ahmadinejad en Mousavi gingen in Teheran met elkaar op de vuist, dat zegden ooggetuigen. Duizenden mensen gingen de straat op. Aanhangers van Mousavi gingen na de gevechten in het midden van een straat zitten en begonnen te klappen. De oproerpolitie arresteerde een aantal demonstranten.

Video

Op Liveleak zijn beelden te zien van massale straatprotesten.

Met felicitaties van de ayatollah

Ayatollah Ali Khamenei, de machtigste man van Iran, heeft Ahmadinejad zaterdag al gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Voor Khamenei is zijn overwinning een "echt feest". Khamenei is de hoogste geestelijk leider van Iran en steunde Ahmadinejad openlijk.

Mousavi behaalde volgens de officiële uitslag 33,75 procent van de stemmen. Hij kreeg wel de meeste stemmen in de hoofdstad Teheran.

MEER OVER Iran

Nu in het nieuws