Japanners betrapt met 134 miljard dollar, Italiaanse fiscus juicht

Twee mysterieuze Japanners zijn op een trein vanuit Italië naar Zwitserse grens betrapt met obligaties ter waarde van 134 miljard dollar. Het grootste deel van die obligaties zou echt zijn, al bestaat er nog twijfel. De Italiaanse fiscus heeft het recht om 40 procent van dat gigantische bedrag te innen, en kan met een dergelijke boete in één klap de begroting van het land redden.

ghouben

De twee vijftigers van Japanse afkomst met de bom geld bij zich zijn al ondervraagd maar weer op vrije voeten gesteld. Hun motieven zijn nog onduidelijk. De schuldtitels hadden ze verstopt in een aktentas met dubbele bodem, maar obligaties met dergelijke waarde worden normaal gezien enkel tussen staten verhandeld.

'Kennedy Bonds'

Rond bedrag

Op 3 juni stootte de douane in Chiasso (foto), in een trein met bestemming Zwitserland, op een koffer met daarin 249 certificaten met elk een nominale waarde van 500 miljoen dollar. De koffer bevatte ook tien 'Kennedy Bonds' die elk 1 miljard dollar waard zouden zijn. Alles samen goed voor het ronde maar onwaarschijnlijke bedrag van 134 miljard dollar. Dat is omgerekend 96 miljard euro.

Budget voor landsverdediging

Italië heeft het recht om 40 procent in beslag te nemen van bedragen boven de 10.000 euro die de grens worden over gesmokkeld. Dergeljke boete zou de Italiaanse fiscus 38,5 miljard euro opleveren, dat is meer dan het Italiaanse budget voor landsverdediging.

Ooit uitgegeven?

Maar er is nog twijfel over de echtheid van de 'Kennedy Bonds' omdat in de tijd van wijlen president John F. Kennedy helemaal geen obligaties met een nominale waarde van 1 miljard dollar zijn uitgegeven. En ook van de certificaten van 500 miljoen dollar zou de looptijd niet kloppen.

MEER OVER Italië

Nu in het nieuws