"Dossier Brussel-Halle-Vilvoorde moet afgerond zijn voor midden 2010"

De staatshervorming en het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde moeten afgerond zijn voor België voorzitter wordt van de Europese Unie midden 2010. Dat heeft premier Herman Van Rompuy gezegd op 'La Première'.

kscherpenberg

"We mogen niet het risico lopen dat de regering valt tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie", aldus de eerste minister.

Gatz

Open Vld'er Sven Gatz vertelde in het VRT-programma 'Terzake' dat er eerst een akkoord moest komen over de aanpak van de staatshervorming alvorens er een Vlaamse regering op poten gezet kon worden.

In 'De keien van de Wetstraat' toonde Van Rompuy zich niet onder de indruk van die uitspraken. "De enige formule die tot nu toe tot resultaten heeft geleid wat akkoorden over de staatshervorming betreft in de voorbije twee jaar is de formule van de wijzen, aldus Van Rompuy. De gemeenschapsdialoog is in zijn ogen dan ook de goede formule.

Thyssen

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen treedt haar partijgenoot bij. "Wie van goede wil is, spreekt rond de tafel en niet op de stoep", viseert ze Gatz. "Wie echt oplossingen wil, brengt zijn voorstellen best niet in een tv-studio of voor de camera's, maar wel confidentieel rond de onderhandelingstafel."

"Als we één les geleerd hebben uit de periode 2007-2008 is het wel om discreet te blijven. We komen niet tot oplossingen door onze diepste emoties of meest persoonlijke gevoelens of overtuigingen voor of na vergaderingen voor de camera's te brengen.

Coalitievorming

Ook formateur Kris Peeters reageert gepikeerd. "De uitspraken van Gatz zijn niet verstandig", klinkt het. De aftredende Vlaams minister-president benadrukte dat de coalitievorming al moeilijk genoeg is en dat er dus aan tafel moet gesproken worden en niet in de media.

In zijn poging om zo snel mogelijk een nieuwe Vlaamse regering te vormen, nodigde Kris Peeters zaterdag de vijf gouverneurs van Vlaanderen uit. Ze kwamen praten over de toekomst van de provincies. Heel wat partijen willen die afschaffen, maar Peeters zelf is een tegenstander. Hij vindt wel dat ze efficiënter moeten werken.

MEER OVER Europese Unie

Nu in het nieuws