Mysterieuze schutter wandelt gewoon weg

Het Sint-Jansplein stond vrijdag in rep en roer nadat een onbekende acht kogels door de glazen voordeur van café O Ferro Velho had gejaagd. “Ik ben bang”, getuigt de Turkse uitbater Açkel Hasnet.

kscherpenberg

Een ongeziene politiemacht rukte vrijdag, iets na middernacht, uit naar het café op de hoek van de Vondelstraat en de Van Maerlantstraat. Acht hulzen vond de er politie op het trottoir, dat onmiddellijk werd afgezet om sporen te vrijwaren. Van daar had de mysterieuze voetganger de schoten afgevuurd. Minstens zes gingen er door de glazen voordeur, recht het café in.

Geen gewonden

Als bij wonder raakte geen enkele kogel een klant, er waren er een tiental aanwezig. “Een vrouw voelde een kogel langs haar nek suizen”, vertelt uitbater Açkel Hasnet. Hoewel het café vrijdag weer open was en de doorzeefde deur al vervangen, staat hij nog te trillen op zijn benen. “Ik ben meteen beginnen roepen om te vragen of iedereen ongedeerd was. Dat is het belangrijkste. Dat er niemand gewond is, of erger.”

Een vaste klant vult aan: “Je weet niet wat er gebeurt en duikt weg. De tijd staat stil. Ik zat aan de toog bij het raam. Die schutter heb ik te voet zien aankomen, plots aan de deur zien stoppen en dan, bang, bang, bang!”

Iedereen verhoord

Vermoedelijk is de dader daarna te voet verder gewandeld. De getuigenissen verschillen. “Er loopt een gerechtelijk onderzoek”, weet politiewoordvoerder Sven Lommaert.

“Iedereen in het café is verhoord.” Veel meer kan hij niet kwijt. Ook niet of de camerabeelden van de bewakingscamera’s die op het Sint- Jansplein hangen, bruikbaar zijn. In de buurt zijn er geen klachten over het getroffen café. “Ik kijk hier van niets meer op”, zegt de bediende achter de toonbank van bakkerij Dierckx aan de Vondelstraat. “Maar extra overlast aan dat café specifiek, nee.”

Açkel baat het al vier jaar uit met zijn zoon. “Ik ben al lang eigenaar, maar vroeger stonden er Portugezen achter de toog. Toen waren er wel problemen, vooral met drugs. Wie dit gedaan heeft? Iemand die mij wilde pesten? Een ontevreden klant? Ik heb wel vermoedens en die heb ik aan de politie doorgegeven. Maar ik ben niet zeker natuurlijk. ”

Drie dagen in coma

Açkel werd in januari in zijn café nog bewerkt door drie mannen. “Ik kreeg zes messeteken en stampen op mijn hoofd. Drie dagen heb in coma gelegen. Er zijn toen wat mensen ondervraagd, maar niemand opgepakt. Ik verwacht dat nu ook niet echt. Mijn vrouw wil dat ik stop, maar ik heb vijf kinderen.”

Saskia Castelyns

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio