Open Vld vindt gemeenschapsdialoog geen oplossing voor staatshervorming

Sven Gatz (Open Vld) wil eerst een Vlaams akkoord over de aanpak van een staatshervorming voordat er een Vlaamse regering kan gevormd worden. Hij pleit voor overleg tussen de partijvoorzitters.

jlenaerts

Gatz bekende in 'Terzake' dat hij geen gemeenschapsdialoog wil, maar wel overleg tussen de Vlaamse en de Franstalige partijvoorzitters. Volgens het Brussels partijkopstuk zal een staatshervorming de deelstaten en de federatie versterken. Daarom wil hij vermijden dat er weer twee jaar verloren gaan door "zinloos bekvechten".

Ambitie

De Open Vld'er vindt die communautaire aanpak dan ook belangrijker dan een nieuwe regering. "Als het akkoord er is, kunnen we ook praten over andere materies zoals economie en vergrijzing", aldus de politicus.

Gatz sluit niet uit dat hij Vlaams minister wordt, maar vindt het te vroeg om daar uitspraken over te doen. Hij bekende wel dat hij geen ambitie heeft om voorzitter van zijn partij te worden.

Wijzen

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) is niet overtuigd van Gatz' idee. "De enige formule die tot nu toe tot resultaten heeft geleid wat akkoorden over de staatshervorming betreft in de voorbij 2 jaar is de formule van de wijzen", zei Van Rompuy. Hij vindt een gemeenschapsdialoog wel een goed idee.

MEER OVER Open VLD

Nu in het nieuws