Eén op de zes schrapt vakantie wegens crisis

De Europeanen laten de economische crisis duidelijk doorwegen in hun reisplannen. In heel Europa krijgt de toeristische sector rake klappen. Eén op de drie Europeanen past zijn reisplannen aan. Eén op de zes schrapt zelfs zijn vakantie.

kscherpenberg

Dat blijkt uit een rondvraag door de Eurobarometer. Dat veranderde reisgedrag laat zich vooral voelen in de hotels. Zij kregen gemiddeld 10 % minder boekingen binnen dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Spanje en Portugal vrezen ze tot 20 % minder gasten. Dat geldt niet alleen voor de strandoorden, maar ook voor de citytrip-bestemmingen. Praag en Boedapest kregen tot 20 % minder reservaties en zelfs Parijs, de meest bezochte stad ter wereld, kreeg 5% minder toeristen over de vloer. Bovendien liep ook het aantal zakenreizigers al fors terug.

Kleiner budget

“De reizigers beschikken ook over een kleiner budget en besparen eerst op overnachtingen en dan op restaurants”, zegt Christophe Demunter van Eurostat.

Een deel van de toeristen kiest door de crisis ook voor andere formules. Terwijl de hotels klagen, neemt het aantal campingreservaties wel toe. Ook het ecotoerisme en wellnessvakanties lokken nog reizigers.

KVho

NIET TE MISSEN