Geldgebrek bedreigt World Outgames 2013 in Antwerpen

De World Outgames Antwerpen 2013 voor holebi’s zijn in gevaar. “De overheden komen niet over de brug en de bedrijven haken af door de crisis."

ikerremans

Op 25 oktober vorig jaar kreeg Antwerpen de World Outgames 2013 toegewezen. Dat dankte de stad onder meer aan de succesvolle organisatie van de Euro Games voor holebi’s in 2007.

Geen geld

De World Outgames zijn een vierjaarlijks evenement dat negen dagen duurt, waarop holebi’s en vrienden hun krachten meten in een dertigtal sporten en elkaar ontmoeten op een congres over onder meer holebirechten. De eerste editie vond in 2006 in het Canadese Montreal plaats, dit jaar is Kopenhagen aan de beurt en in augustus 2013 Antwerpen.

Maar er is een probleem. De organisatie van de World Outgames kost acht tot tien miljoen euro. Ten laatste 1 juli moet de Antwerpse organisatie een getekend contract en een eerste schijf van 150.000 euro betalen aan de Glisa (Gay and Lesbian International Sports Association). En dat geld is er niet.

“Het is doodjammer”, zegt Davy Brocatus. “Montreal heeft aan de spelen een economische return van 73 miljoen overgehouden, dankzij tienduizend deelnemers en honderdduizenden bezoekers.”

Laatste kans

De stad en de provincie Antwerpen willen volgens Brocatus wel logistieke steun geven, maar geen geld. “De federale overheid wil dat wél via de Nationale Loterij, maar pas vanaf 2010. De Vlaamse en Europese overheden hebben het dossier doorgeschoven naar de nieuwe legislatuur. En veel bedrijven aarzelen door de crisis”, zegt hij. Brocatus doet nu een laatste oproep tot sponsoring via de pers. “Deze week is met de enquête over homofobie in de voetbalwereld nog eens bewezen hoe nodig zo’n evenementen zijn”, besluit hij.

Lex Moolenaar

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio