Antwerpse procureur-generaal onderzoekt "rechtsweigering" De Smedt

Antwerpse procureur-generaal onderzoekt rechtsweigering De Smedt

Antwerpse procureur-generaal onderzoekt "rechtsweigering" De Smedt

Print
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft aan de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois gevraagd om te onderzoeken of de Antwerpse strafrechter Walter De Smedt “rechtsweigering” heeft gepleegd. Dat zegde De Clerck donderdag in de Senaat aan Hugo Coveliers (VLOTT).

Twee weken terug sprak De Smedt een Marokkaanse drugsverslaafde gps-dief vrij omdat twee eerdere celstraffen niet waren uitgevoerd. Volgens De Smedt had de niet-uitvoering van die straffen de nieuwe feiten uitgelokt.

Abdicatie van de rechtstaat

“Als rechters politieke argumenten hanteren om geen uitspraken te doen, dan is er geen rechtsstaat meer. Tegen de abdicatie van de rechtsstaat moet hard worden opgetreden”, zo zegde De Clerck nog. Hij was tevreden over de “spontane reacties” die het vonnis opriep bij de magistratuur.

De minister zegde dat hij werkt aan een nota die de verduidelijkt wat een “tuchtsanctie” is en wat een “maatregel van interne orde” is. De Smedt kreeg immers geen tuchtsanctie, maar hij werd alleen “overgeplaatst” naar de echtscheidingen.

Volgens rechtbankvoorzitter Ivo Moyersoen was dat een “maatregel van interne orde”, “een loutere wijziging van het dienstrooster”, “geen tuchtsanctie dus”. Sommigen vonden dat nogal hypocriet. De Clerck wil het onderscheid tussen beide nu verduidelijken.

Meer informatie over het vonnis dat aanleiding gaf tot deze rel vindt u op expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEEST RECENT