Colombia heeft zijn Watergate

De Colombiaanse justitie heeft informatie over rechters, oppositieleden en journalisten aangetroffen bij de inlichtingendienst DAS, die rechtstreeks van de president afhangt. Het schandaal, dat sterk aan Watergate doet denken, leidde al tot het vertrek van de directeur van DAS. De oppositie eist nu ook het ontslag van Uribe.

wverhaert

Begin februari beschuldigde de Colombiaanse president Álvaro Uribe onderzoeksjournalist Hollman Morris ervan banden te hebben met de guerrillabeweging FARC. Morris had bericht over de bevrijding van een groep gegijzelden die in handen van de FARC waren. Tien dagen later kreeg Morris in de gaten dat hij gevolgd en afgeluisterd werd door de politie.

Morris heeft nu ook ontdekt dat de Administratieve Veiliheidsdienst DAS, de inlichtingendienst die rechtstreeks van de president afhangt, al geruime tijd een dossier over hem bijhield. Er zaten foto’s in van zijn hemzelf en zijn familie, al zijn bewegingen had de DAS in detail geregistreerd.

Huiszoekingen

De Colombiaanse justitie vond Morris’ dossier bij huiszoekingen in de DAS-kantoren. Ze vond ook aanwijzingen dat de DAS rechters van het hooggerechtshof bespioneerde, parlementsleden van de oppositie, andere journalisten en zelfs voormalig minister Rafael Pardo. Die is van plan zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen.

Ze werden afgeluisterd vanuit bestelwagens die 16 telefoongesprekken tegelijk kunnen onderscheppen in een straal van 70 meter. Alles samen hield de DAS zo’n 50 mensen in de gaten zonder dat daarvoor een gerechtelijk mandaat was afgeleverd.

Watergate

De bewijzen zijn zo zwaar dat María del Pilar Hurtado, directeur van de DAS, al moest opstappen en de laatste vier directeurs op de rooster worden gelegd. Het parket zette dertig mensen op het onderzoek.

De zaak doet sterk denken aan het Amerikaanse Watergate-schandaal, dat president Nixon de kop kostte. De Colombiaanse oppositie heeft al het ontslag van president Uribe geëist maar de kans dat het zover komt is klein. Uribe geniet veel steun bij de bevolking en de Colombianen zijn gewend aan dit soort praktijken.

Bron: RP (IPS)