Gehandicapte moet via rechtbank nieuwe rolstoel afdwingen

Als gevolg van een slecht afgelopen operatie is Rudi Van Damme (42) quasi volledig verlamd en brengt hij zo'n 15 uur per dag door in zijn elektrische rolstoel. Om die tot op de draad versleten stoel te vervangen moest hij de Christelijke Mutualiteit voor de rechtbank dagen.

dvanreusel_fr

Sinds 2000 gaat Van Damme als rolstoeler door het leven. Dat houdt hem niet tegen om veel buiten te komen. Hij rolt mee met zijn kinderen naar de voetbaltraining, bezoekt wekelijks de rommelmarkt in zijn thuisstad Lokeren, test de toegankelijk van openbare gebouwen en winkels en deelt die ervaringen via zijn weblog.

Toen hij na vijf jaar de vervanging van zijn rolstoel aanvroeg kreeg hij het aan de stok met de CM. "Zo'n vervanging van een rolstoel is wettelijk geregeld, ik was dan ook heel kwaad toen ik vernam dat de vervanging geweigerd werd. De CM vroeg informatie over de schadevergoeding die ik na die operatie zou ontvangen hebben. Maar ik heb daar geen vergoeding voor gekregen. Er werd me zelfs gevraagd om volmacht te geven zodat ze bij de belastingen mijn inkomen konden uitpluizen. Dat vond ik te ver gaan en dat heb ik geweigerd en toen is het volledig fout beginnen lopen.

Het geschil eindigde voor de arbeidsrechtbank in Sint-Niklaas die Van Damme over de hele lijn gelijk gaf."Nu ik terug mobiel ben besef ik wat ik allemaal moeten missen heb en dat enkel omdat de CM mij niet wou geloven. Ik had misschien beter wel volmacht gegeven om mijn inkomen na te trekken want ik heb niets te verbergen", concludeert Van Damme.

Jan Van Gasse, diensthoofd ledenverdediging bij de CM, begrijpt de frustratie van Rudi Van Damme. "Het heeft inderdaad veel te lang geduurd en we hadden al beslist om de vervanging van de rolstoel toe te kennen nog voor er een uitspraak van de rechter was. Het heeft te maken met het ongeval van Rudi Van Damme in 2000 en een verkeersongeval in 2003 waar hij bij betrokken was. Wij wilden weten welke dading toen is overeengekomen. Meneer Van Damme had die gegevens niet meer zodat we die moesten opvragen bij de verzekeringsmaatschappij. Dat heeft lang geduurd en uiteindelijk bleken die niet bewaard te zijn. Waarop we beslist hebben om de vervanging van de rolstoel toe te kennen."

Dirk Van Reusel

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio