Mexicanen roepen op om ongeldig te stemmen

Verscheidene burgergroeperingen roepen de Mexicanen op volgende maand ongeldig te stemmen bij de nationale en lokale verkiezingen. “Voor politici die niets waard zijn, stemmen die niets waard zijn”, is een van de slogans.

ssimons

“We gaan zeker het resultaat niet veranderen, maar de stem is een van onze wapens en we gaan hem gebruiken om onze politici af te wijzen”, zegt Alberto Serdán. Hij is projectcoördinator van Propuesta Cívica (Burgervoorstel), een van de burgergroepen die oproept om bij de verkiezingen van 5 juli de fictieve naam Esperanza Marchita (“verwelkte hoop”) op de stembiljetten te schrijven.

Het idee werd in februari door enkele Mexicanen gelanceerd via blogs, YouTube en sociale netwerksites zoals Facebook en MySpace. Het initiatief sloeg meteen aan. Volgens verscheidene opiniepeilingen is het ongenoegen over de politici groot in Mexico. Eind mei gingen verscheidene groepen openlijk campagne voeren voor de ongeldige stem.

Volgens een onderzoek van de krant Reforma overweegt 10 procent van de Mexicanen ongeldig te stemmen. Bij vorige verkiezingen schommelde het percentage ongeldige stemmen tussen 2 en 5 procent.

RP

IPS