Nog 7 assisenzaken moeten opnieuw

Er zijn nog zeker zeven assisenzaken die wellicht moeten worden overgedaan. Dat zei justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) donderdag in de Kamer.

wverhaert

Gisteren verbrak het Hof van Cassatie een arrest van het assisenhof van Aarlen dat Didier Joaquim had veroordeeld tot 18 jaar cel. Reden: de Aarlense jury had zijn verdict, waarin hij Joaquim schuldig vond, niet gemotiveerd. En dat moet sinds 13 januari 2009 van het arrest-Taxquet van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Eerder al werd de Antwerpse zaak-Zarhaoui om diezelfde reden verbroken. Zarhaoui is nu de allereerste Belg die drie keer voor assisen moet verschijnen voor dezelfde feiten.

De Clerck zei dat er naast deze twee zaken misschien nog 7 andere zaken volgen.

Noodwet

Kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) riep de minister op om “alle lopende assisenzaken onmiddellijk stop te laten zetten tot de wet is gewijzigd”, omdat vooral de Franstalige assisenhoven weigeren te motiveren.

Hij drong ook aan op een noodwet. “Voor de hervorming van de Nationale Loterij vroeg U de hoogdringendheid, doe het ook voor de assisenlotto, want anders zal dit U veel kunnen kosten”.

Geen ommekeer

De Clerck zei nog dat “alle assisenhoven momenteel hun verdict wel motiveren”. Hij stelde dat het Europees Hof in Straatsburg besloten heeft om de zaak-Taxquet opnieuw te behandelen in de “Grote Kamer”, maar een echte ommekeer wordt daar niet van verwacht, hooguit “een verfijning van de nieuwe verplichtingen van België”.

Volgens de minister kan de Senaat volgende week starten met zijn voorstel om assisen te hervormen en zal dit nog voor de zomer rond zijn.

Voor de voorstellen van De Clerck om assisen te hervormen, zie op de expertensite van John De Wit.

JDW